X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Oamenii de știință încearcă să rezolve misterul unui obiect roman antic

13 feb. 07:00   Ştiinţă şi IT
1744 0

Oamenii de știință încă se luptă cu misterul dodecaedrelor romane, încercînd să le deslușească scopul.

Arheologii amatori au găsit în apropierea satului Norton Disney (Lincolnshire, Marea Britanie) un obiect ciudat, care este format din 75% cupru, 7% - staniu și 18% - plumb. Acest lucru a fost raportat în RIA Novosti.

Dodecaedrul descoperit este un poliedru gol format din 12 pentagoane. Suprafețele acestui obiect curios sînt decorate cu găuri rotunde de diferite diametre și bile mici la colțuri.

În ultimii 200 de ani, peste o sută de astfel de obiecte au fost descoperite în Europa. Cu toate acestea, descoperirea de la Norton Disney a stîrnit interesul deosebit al oamenilor de știință. Acest specimen de dodecaedru a supraviețuit intact și se remarcă printre confrații săi prin dimensiunile sale mari - aproximativ cît un grapefruit.

"Este un obiect din aliaj de cupru: șaptezeci și cinci la sută cupru, șapte la sută staniu și optsprezece la sută plumb. Înălțimea sa totală este de opt centimetri, lățimea este de 8,6 centimetri și greutatea sa este de 254 de grame", a precizat echipa de cercetare în raportul său.


Dar ce făceau romanii antici cu aceste obiecte misterioase? Răspunsul la această întrebare este încă neclar. Primele dodecaedre au fost descoperite de arheologi în secolul al XVIII-lea. Cele mai multe dintre aceste artefacte se găsesc în straturi care datează din secolele I-V d.Hr.

Oamenii de știință au avansat diverse teorii, încercînd să explice scopul acestor obiecte. Potrivit unei ipoteze, dodecaedrele erau folosite ca zaruri. O altă ipoteză spune că acestea serveau drept sfeșnice.

De asemenea, este luată în considerare și varianta că aceste obiecte ar fi fost calendare agricole. Se crede că prin găurile de diametre diferite lumina soarelui trecea în unghiuri diferite în funcție de anotimp.

În cele din urmă, unii cercetători speculează că este posibil ca dodecaedrele să fi fost folosite în ritualuri religioase. În sprijinul acestei teorii vine și mai mult faptul că multe dintre dodecaedrele găsite au fost descoperite în apropierea templelor și a altor clădiri religioase.

Misterul dodecaedrelor romane continuă să atragă atenția cercetătorilor și pasionaților de istorie. Poate că viitoarele descoperiri vor face mai multă lumină asupra adevăratului lor scop.

1
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?