COVID-19 în MOLDOVA

Oamenii de știință au inventat o modalitate de a curăța apa cu ajutorul bacteriilor

Oamenii de știință au inventat o modalitate de a curăța apa cu ajutorul bacteriilor

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, aproximativ a cincea parte din populația lumii trăiește în zone în care nu este destulă apă. De aceea este nevoie urgentă de tehnologii pentru a obține apă curată din surse nepotrivite pentru băut - cum ar fi apa de mare, rîu sau lac, precum și apa contaminată.

Oamenii de știință au dezvoltat un generator de abur pe bază de lemn care, cu ajutorul nanomaterialelor produse de bacterii, utilizează energia solară pentru a curăța apa.


Generatorul de abur solar este un dispozitiv care utilizează multă energie solară pentru a separa apa curată de substanțele dăunătoare prin evaporare.
Profesorul Shu-Hong Yu și colegii săi de la Universitatea de știință și tehnologie din China au ales lemnul ca bază pentru generatorul lor datorită rezistenței sale și structurii poroase care asigură transportul rapid al apei.Oamenii de știință și-au creat dispozitivul cu ajutorul bacteriilor care produceau nanofibre lungi de celuloză. Ei au adăugat bacterii pe suprafața blocului de lemn și le-a permis să fermenteze.


Apoi oamenii de știință au pulverizat aerosolul cu bule de sticlă — mici sfere goale care asigură o izolare termică excelentă — la suprafață. Sferele au început să intre în nanofibrele de celuloză produse de bacterii, formînd hidrogel. În cele din urmă, cercetătorii au adăugat nanotuburi de carbon care s-au amestecat cu nanofibrele de celuloză, formînd un strat superior evaporat care absoarbe lumina.


Dispozitivul funcționează prin transportarea apei în sus prin lemn spre stratul de absorbție a luminii, care este încălzit de soare. Apa se evaporă, iar aburul este adunat și condensat pentru a produce apă curată. Stratul izolator de sfere de sticlă împiedică transferul de căldură în jos prin dispozitiv și pierderea acestuia. Și în acest moment, structurile nanometrice reduc energia necesară pentru evaporarea apei. Drept urmare, noul dispozitiv are o rată mai mare de evaporare și eficiență decît majoritatea generatoarelor solare existente.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load