Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4039

A fost găsit răspunsul la întrebarea cum a apărut apa pe Pămînt

11 apr. 05:00   Ştiinţă şi IT
2368 0

Oamenii de știință din Statele Unite au făcut o descoperire care rezolvă misterul originii apei pe Pămînt.

Întrebarea privind modul în care a apărut apa pe planetă a fost un subiect de dezbatere în comunitatea științifică timp de mulți ani. Unii oameni de știință au crezut că apa a fost adusă pe Pămînt din spațiu de către asteroizi și meteoriți, în timp ce alții au sugerat că aceasta s-a format în interiorul planetei în urma unor procese chimice.


Pentru a rezolva acest mister, oamenii de știință au explorat diverse abordări, dar din cauza limitărilor tehnologice, a fost imposibil să se preleveze probe de sol la adîncimi semnificative. În schimb, ei au analizat viteza undelor seismice care călătoresc prin diferite straturi ale Pămîntului. Aceste unde ar putea oferi oamenilor de știință un indiciu despre prezența apei în adîncurile planetei.


Folosind 2.000 de seismografe și analizînd datele provenite de la peste 500 de cutremure, oamenii de știință au reușit să detecteze apă la 700 de kilometri adîncime în mantaua Pămîntului. S-a dovedit că această apă nu există în stare liberă, ca la suprafață, ci este înglobată într-un mineral numit ringwoodite, care se formează sub presiunea ridicată caracteristică straturilor adînci ale Pămîntului.


Această descoperire prezintă un interes considerabil pentru oamenii de știință care susțin ipoteza unei origini interne a apei de pe Pămînt. Aceștia presupun că este posibil ca oceanele planetei să se fi ridicat încet din adîncurile sale. Dacă această ipoteză va fi confirmată, ea va schimba modul în care gîndim despre formarea și circulația apei pe Pămînt.Descoperirea acestei ape în minerale din adîncurile Pămîntului indică posibilitatea ca apa de pe planeta noastră să aibă o origine internă profundă, ceea ce ar putea face lumină asupra trecutului misterios al Pămîntului și asupra evoluției sale.

5
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?