COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 388 808   INFECTAȚI 255 878(+48)   TRATAȚI 248 812     DECESE 6156(+2)   Mai multe detalii
Diaspora stiri: 1183
Preşedintele stiri: 2764
Biden- Putin stiri: 93

O nouă specie de dinozaur cu creastă, identificată în Mexic

15 mai. 05:00   Ştiinţă şi IT
1296 0

O echipă de paleontologi din Mexic a identificat o nouă specie de dinozaur după găsirea, în urmă cu aproape zece ani, a unor rămăşiţe fosilizate vechi de 72 de milioane de ani, a anunţat joi Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie din Mexic (INAH).

Noua specie, denumită Tlatolophus galorum, a fost identificată ca fiind un dinozaur cu creastă după ce 80% din craniul său a fost recuperat, permiţînd experţilor să îl compare cu alţi dinozauri de acest gen, a precizat institutul.

Cercetarea, la care au participat şi specialişti de la Universitatea Naţională Autonomă din Mexic, a început în 2013 după descoperirea unei cozi articulate în statul mexican Coahuila (centru-nord), unde s-au făcut şi alte descoperiri.

"Odată ce am recuperat coada, am continuat să săpăm sub locul în care se afla. Surpriza a fost că am început să găsim oase precum femurul, scapula şi alte elemente", a declarat Alejandro Ramírez, un om de ştiinţă care a participat la descoperire.

Oamenii de ştiinţă au putut apoi colecta, curăţa şi analiza alte fragmente osoase din partea frontală a corpului dinozaurului.

Paleontologii se aflau în posesia crestei dinozaurului, care măsura 1,32 metri lungime, precum şi a altor părţi ale craniului: maxilarele inferioare şi superioare, bolta palatină şi chiar o parte cunoscută ca neurocraniul, unde se afla creierul.

Institutul de antropologie mexican a explicat, de asemenea, semnificaţia numelui - Tlatolophus galorum - pentru noua specie de dinozaur. Tlatolophus este format din două cuvinte - un termen din limba indigenă mexicană nahuatl, care înseamnă "cuvînt" şi termenul grecesc care înseamnă "creastă". Galorum se referă la persoanele implicate în activitatea de cercetare.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ar trebui de deschis secții de votare suplimentare peste hotare?