Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Noua Zeelandă este prima țară din lume care interzice pungile de plastic folosite pentru produsele proaspete

4 iul. 2023,, 06:00   Ştiinţă şi IT
2289 0

Pungile subțiri de plastic pentru ambalarea alimentelor proaspete în supermarket sînt oficial interzise în Noua Zeelandă.

Măsura face parte dintr-o campanie guvernamentală mai amplă împotriva materialelor plastice de unică folosință.

Comercianții care nu vor respecta reglementarea riscă amenzi uriașe. Legea prevede amenzi de pînă la 100.000 de dolari neozeelandezi (peste 59.000 de euro) pentru unităţile care nu respectă noile reglementări. În 2019, Noua Zeelandă a interzis comercializarea pungilor mari de plastic destinate transportului cumpărăturilor, ceea ce i-a determinat pe clienții supermarketurilor să vină cu propriile pungi de acasa, transmite digi24.ro.

Noua interdicție apare pe fondul numărului ridicat de deșeuri din plastic, a transmis ministrul delegat al Mediului, Rachel Brooking. Oficialul a mai spus că interdicția din 2019 a condus la scoaterea din circuit a peste un miliard de pungi de plastic și se așteaptă ca noua măsură să împiedice utilizarea a circa 150 de milioane de pungi de plastic pe an.

Supermarketurile vînd pungi reutilizabile Clienții magazinelor ar putea să își pună cumpărăturile în pungi de hîrtie de unică folosință, care încă sînt disponibile în supermarketuri, susțin criticii inițiativei legislative, care sînt sceptici în privința schimbărilor comportamentelor de consum odată cu noua inițiativă. "Merită în continuare să facem acest lucru, însă chiar vrem cu adevărat să reducem ambalajele de unică folosință", a mai declarat ministrul. "Vrem ca oamenii să își aducă propriile pungi, dar și supermarketurile vînd pungi reutilizabile pentru produse", a mai completat ea.


Lanțul de supermarketuri Countdown, care operează mai mult de 185 de magazine în toată țara, a început să vîndă pungi reutilizabile din plasă de poliester. Compania speră că acest lucru îi va încuraja pe cumpărători să folosească pungi reutilizabile pentru fructe și legume. Clienții sînt "morocănoși" "Știm că schimbarea este dificilă și le va lua ceva timp", a declarat Catherine Langabeer, șefa departamentului de sustenabilitate de la Countdown. "Avem parte de clienți morocănoși".

Schimbările climate au fost abodate de către Guvernul Noii Zeelande în mai multe inițiative legislative. Una dintre acestea a vizat industria agricolă a statului, responsabilă pentru cocrca jumătate din esmisiile cu efect de seră.

În toamna anului 2022, Executivul a propus taxarea gazelor cu efect de seră produse de animalele de fermă, cum ar fi oile și vitele, devenind primul stat din lume în cadrul căruia fermierii vor plăti într-o formă sau alta pentru emisiile produse de fermele lor pînă în 2025

4
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?