COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Amendă de 12.000 lei pentru cei ce vor vinde pungi de plastic

Amendă de 12.000 lei pentru cei ce vor vinde pungi de plastic

Atît persoanele juridice, cît și cele fizice se vor putea alege cu o amendă usturătoare în cazul în care vor utiliza sau comercializa pungi și veselă de plastic.

Interzicerea utilizării plasticului este prevăzut în proiectul de modificare și completare a Codului Contravențional, aprobat, astăzi, 24 septembrie, de Parlament, în prima lectură, transmite știri.md.

Potrivit proiectului, sancțiunile vor fi de pînă la 4.500 de lei - pentru persoanele fizice și de pînă la 12.000 de lei - pentru persoanele juridice.


Aceste prevederi se referă la utilizarea și comercializarea pungilor de transport fabricate din plastic, cu sau fără mîner, cu grosimea peretelui egală sau mai mare de 50 de microni, furnizate consumatorilor la punctele de vînzare de bunuri; a pungilor de plastic subțire, cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni, cu excepția celor care sînt utilizate ca ambalaj; și a pungilor din plastic foarte subțire, cu grosimea peretelui mai mică de 15 microni, cu excepția celor care sînt utilizate ca ambalaj.

Sancțiunile vor fi aplicate și pentru utilizarea și comercializarea farfuriilor, paharelor, a altor accesorii ale serviciilor de masă, precum și a bețișoarelor de unică folosință fabricate din plastic, cu excepția celor biodegradabile.

„Inițiativa este în pas cu abordarea statelor dezvoltate care, conștientizînd pericolul prezentat de materialele din plastic pentru mediul înconjurător, depun eforturi conjugate prin politici și reglementări, în eliminarea lor. Este important ca Republica Moldova, atît la nivel de stat, cît și la nivel de fiecare cetățean, să sensibilizeze necesitatea acestor schimbări, pentru a asigura o dezvoltare economică durabilă, cu impact minim asupra mediului înconjurător”, menționează autorii inițiativei legislative.

Parlamentul a aprobat, anterior, modificări și completări la legislație prin care au fost interzise etapizat, începînd cu 1 ianuarie 2019, utilizarea și comercializarea pungilor de plastic, iar, începînd cu 1 ianuarie 2021, – interzicerea totală.

Totodată, începînd cu 1 ianuarie 2021, vor fi interzise utilizarea și comercializarea farfuriilor, paharelor, altor accesorii ale serviciilor de masă și a bețișoarelor de unică folosință, cu excepția celor biodegradabile.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load