COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Metoda prin care țesutul creierului poate deveni indestructibil

Metoda prin care țesutul creierului poate deveni indestructibil

Institutul de tehnologie din Massachusetts (MIT) a dezvoltat o nouă tehnică prin care țesutul poate fi transformat într-o suprafață flexibilă. Experții speră ca această tehnică să ajute la crearea celei mai complexe hărți a creierului de pînă acum, scrie Popular Mechanics.

Prin intermediul tehnologiei ELAST, un proces chimic complex, cercetătorii au reușit să transforme țesutul creierului în foi foarte flexibile, ce se întind și sînt aproape indestructibile. Metoda a fost detaliată în jurnalul Nature Methods.

Kwanghun Chung, cercetător în cadrul MIT, a descoperit procesul în timpul unui proiect ce se derulează deja de 5 ani și are ca scop crearea unei hărți complexe a creierului, potrivit digi-world.tv.


"Atunci cînd oamenii își donează creierului, e de parcă donează o bibliotecă," a declarat Chung într-un comunicat oficial. "Fiecare conține o biblioteca de informații. Nu poți accesa toate cărțile din biblioteca în același timp. Trebuie să putem accesa în mod repetat biblioteca fără să o stricăm. Fiecare creier e o resursă extrem de prețioasă."

Chung a folosit poliacrilamida - substanță folosită și în industria de înfrumusețare pentru creme și loțiuni - pentru a crea noul tip de țesut stabil.

Acest compus ajută la menținerea integrității structurale a țesutului. Atunci cînd gelul e aplicat țesutului, acesta e "blocat" în lanțurile polimerului și rezistă la alungire, fără să existe riscul să se rupă.

În studiu, cercetătorii susțin că pot alungi țesutul de creier uman și de creier al șoarecilor la dublul mărimii lor. Sau pot comprima țesutul pînă la o zecime din mărimea normală fără să producă daune.

Pentru că țesutul să se lipească de gelul de poliacrilamida sînt necesare 21 de zile, însă după aceea, cercetătorii pot studia și arhivă porțiunile creierului mult mai repede decît înainte.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load