X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Fenoment incredibil: Polul nord magnetic al Pămîntului se îndreaptă spre Rusia

5 feb. 2019,, 10:56   Externe
3830 1

Polul nord magnetic al Pămîntului a început să se deplaseze cu o viteză uimitoare în ultimele decenii, spun oamenii de știință, care afirmă că estimările din trecut nu mai sînt valabile pentru precizia navigării, scrie The Guardian.

Polul nord magnetic se deplasează cu aproximativ 55 de kilometri pe an. A trecut în 2017 de linia internațională a datei, linia de demarcație care separă două date calendaristice consecutive, iar acum părăsește zona Arctică a Canadei și se îndreaptă spre Siberia.

Această schimbare constantă creează probleme busolelor din smartphone-uri, dar și unor electrocasnice. Atît avioanele, cît și navele se ghidează în funcție de polul nord magnetic, deși folosesc această metodă drept una de rezervă. Navigarea prin GPS nu este afectată, întrucît datele sînt transmise prin sateliți.

În schimb, armata SUA folosește navigarea prin polul nord magnetic pentru săriturile cu parașuta, iar numele pistelor aeroporturilor sînt schimbate în funcție de direcția lor față de polul nord magnetic.

Din 1831, cînd a fost măsurat pentru prima dată în Arcticul Canadian, polul nord magnetic s-a mișcat cu 2.300 de kilometri spre Siberia. Iar din anul 2000, viteza sa de deplasare a sărit de la 15 km/oră la 55 de km/oră.

Motivul schimbării vitezei de deplasare este legat de turbulențele din lichidul din miezul exterior al Pămîntului. Potrivit geofizicianului Daniel Lathrop, în miezul exterior, imaginat ca un ocean fierbinte de fier topit și nichel, au loc mișcări care generează un cîmp electric. „Se schimbă similar vremii. Am putea să denumim asta drept vreme magnetică”, spune el.

În schimb, polul sud magnetic se deplasează mult mai încet. Oamenii de știință sînt însă de părere că acest cîmp magnetic al Pămîntului devine tot mai slab, ceea ce îi face să creadă că, la un moment dat, polii se vor inversa, asemenea unui magnet întors invers. Acest lucru s-a întîmplat de mai multe ori în istoria Pămîntului, însă ar fi pentru prima dată cînd se întîmplă în ultimii 780.000 de ani. „Nu ne punem întrebarea dacă se vor inversa, ci cînd se vor inversa”, spune Lathrop.

Inversarea polilor nu se va întîmpla însă peste noapte, ci ar putea să dureze peste 1.000 de ani, mai spun specialiștii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?