COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cîmpul magnetic al planetei își schimbă direcția de 10 ori mai repede decît se credea

Cîmpul magnetic al planetei își schimbă direcția de 10 ori mai repede decît se credea

Oamenii de ştiinţă sînt în alertă după ce s-a constatat că, cîmpul magnetic al planetei își poate schimba direcția de pînă la zece ori mai repede decît s-a crezut pînă acum.

Cîmpul magnetic al Pămîntului, care menține atmosfera în jurul Terrei și ne protejează de radiațiile cosmice dăunătoare dar și de vînturile solare, îşi inversează polaritatea aproximativ la fiecare milion de ani, informează Live Science, citează b1.ro.

Ultima dată când s-a întîmplat acest lucru a fost în urmă cu aproximativ 780.000 de ani, iar procesul a fost estimat anterior că ar dura mii de ani, avînd un ritm de aproximativ un grad pe an.


Însă, această schimbare poate avea loc de zece ori mai repede decît s-a crezut inițial și de 100 de ori mai rapid decît modificările observate recent.

Interacţiunea dintre miezul de fier al planetei şi curenţii magnetici este complexă.

Potrivit experților, există la o adîncime de aproape 2.800 de kilometri un flux de fier topit care generează cîmpul magnetic cu curenții electrici, condiționând mișcarea întregului cîmp planetar.

Dacă în urmă cu secole jurnalele de bord ale marinarilor înregistrau modificări ale cîmpului magnetic, în ultimele decenii, sateliții și observatoarele au capturat direct astfel de schimbări.

De fapt, observații recente arată că puterea cîmpului magnetic a scăzut în ultimii 160 de ani, ceea ce sugerează că Pămîntul se află în faza schimbării polarităţii.

Cel mai recent studiu, publicat pe 6 iulie, arată că cîmpul magnetic ar putea să-şi schimbe direcția cu până la 10 grade pe an în zonele în care cîmpul a slăbit.

Această rată este de aproximativ 10 ori mai rapidă decât modelele calculate anterioar, și de aproximativ 100 de ori mai rapidă decît modificările observate în perioada modernă.

Cercetătorii sînt bulversaţi de faptul că nu ştiu în cât timp se va finaliza schimbarea polilor magnetici şi nici care sunt pe deplin consecinţele acestei modificări majore.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load