Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4002

Cîini au ajutat oamenii să ajungă pe continentul american

25 feb. 2021,, 05:00   Ştiinţă şi IT
1883 0

Cîinii i-au însoţit fără îndoială pe primii oameni care au păşit pe continentul nord-american, potrivit unui studiu publicat miercuri, ai cărui autori au descoperit rămăşiţele vechi de peste 10.000 de ani ale unui exemplar din familia canidelor, informează AFP.

Primii oameni au migrat pe acest continent venind din Siberia, după ce au traversat actuala Strîmtoare Bering, în intervalul cuprins între anii 30.000 î.e.n. şi 11.000 î.e.n.


Istoria omului modern est strîns legată de istoria celui mai bun prieten al său necuvîntător, iar studierea ADN-ului cîinilor este folositoare pentru a dobîndi mai multe informaţii despre primele colonii umane.

Cercetătorii de la State University of New York din Buffalo au analizat ADN-ul extras dintr-un fragment osos provenit din scheletul unui cîine descoperit în sud-estul statului Alaska. La început, oamenii de ştiinţă americani au crezut că era vorba despre un fragment care provenea din scheletul unui urs.

O examinare aprofundată a dezvăluit însă că era vorba despre o parte din femurul unui cîine care a trăit în acea regiune în urmă cu aproximativ 10.500 de ani. El avea o secvenţă genetică în comun cu alţi cîini americani, denumiţi "cîini de pre-contact", care au trăit înainte de sosirea pe continent a primelor rase europene, care i-au însoţit pe primii colonişti.

Din acei "cîini de pre-contact" s-au desprins, în urmă cu aproximativ 16.000 de ani, aşa-zisele rase siberiene, într-o epocă în care, potrivit datărilor efectuate de cercetători, a existat posibilitatea ca oamenii să urmeze o rută costieră ce le-a permis să ajungă pe continentul nord-american venind din actuala Siberie.

"Întrucît cîinii sînt asociaţi cu ocuparea unor teritorii de către oameni, datele noastre ne ajută să precizăm nu doar un moment în istorie, ci şi un loc anume ce a marcat pătrunderea cîinilor şi a oamenilor în cele două Americi", a declarat Charlotte Lindqvist, o specialistă în biologie evoluţionistă şi profesoară la Universităţile din Buffalo şi din South Dakota.

Studiul, publicat în revista Proceedings of the Royal Society B, susţine teoria conform căreia oamenii au păşit pe continentul nord-american venind din Siberia, folosind o rută costieră.

"Credem că primele migraţii umane din această regiune au fost mai ample decît am crezut pînă acum", a adăugat Charlotte Lindqvist.

"Cîine de coastă"

Analiza fragmentului de os a arătat că animalul avea un regim alimentar "marin", bazat pe resturi de peşti, foci şi balene.

Cîinii au venit apoi în zonă în valuri succesive, mai spune Charlotte Lindqvist. Primii dintre ei proveneau din Asia de Est şi au venit odată cu populaţia Thule, fiind urmaţi de exemplarele de Husky siberian aduse în Alaska în timpul goanei după aur din secolul al XIX-lea.

Studiul a adus totodată informaţii noi într-o dezbatere mai veche legată de faptul dacă, odată străbătută actuala Strîmtoare Bering, primii oameni au înaintat pe continentul nord-american printr-un culoar continental sau printr-o rută costieră de-a lungul Pacificului.

Rămăşiţe fosilizate ale unor "cîini de pre-contact" găsite pe culoarul continental s-au dovedit a fi mai tinere decît cele identificate de echipa coordonată de Charlotte Lindqvist pe ruta costieră. Acest detaliu favorizează teoria potrivit căreia primii oameni care au păşit în America de Nord au utilizat o rută costieră.

"Cîinele de coastă este un descendent al cîinilor care au participat la migraţia iniţială", a adăugat coordonatoarea studiului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?