Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

În Polonia a fost descoperită o proteză dentară veche de 300 de ani, realizată din aur și cupru

16 apr. 04:00   Ştiinţă şi IT
1797 0

Antropologii polonezi au descoperit scheletul unui bărbat cu o proteză care corecta o fisură palatină, care a fost înmormîntat în secolul al XVIII-lea.


Specialiștii de la Institutul Ludwik Hirschfeld de imunologie și terapeutică experimentală au descris descoperirea ca fiind "prima de acest fel". Locul în care au fost găsite rămășițele a fost cripta Bisericii Sfîntul Francisc de Assisi din Cracovia. Despre aceasta scrie Live Science.


Falia palatină sau gura lupului este una dintre malformațiile regiunii maxilo-faciale. Este destul de rară și este însoțită de tulburări funcționale. Metodele chirurgicale moderne fac posibilă eliminarea acestui defect.


Artefactul vechi de 300 de ani a fost pus în gura unui bărbat a cărui vîrstă la momentul morții era de aproximativ 50 de ani. Implantul ciudat arăta ca o pernuță de lînă cusută pe o placă de cupru și aur. Obiectul avea o lungime de 3,1 centimetri și cîntărea aproximativ 5,5 grame.


"Aceasta este, probabil, prima descoperire de acest fel nu doar în Polonia, ci în întreaga Europă. Astfel de dispozitive nu există nici în colecțiile publice, nici în cele private", a declarat Anna Spinek, autorul principal al studiului.

2
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?