Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1667

Cea mai veche propoziție cunoscută din lume, scrisă în primul alfabet, a fost descifrată

16 noi. 2022,, 05:00   Ştiinţă şi IT
1839 0

O propoziție simplă care surprinde speranțele și temerile părinților din zilele noastre, precum și ale celor din Epoca Bronzului, a fost găsită pe un pieptene de fildeș.

Considerată a fi cea mai veche propoziție cunoscută scrisă în primul alfabet, inscripția de pe obiectul de lux înseamnă: „Fie ca acest fildeș să stîrpească păduchii din păr și barbă”.

Dezgropat în Lahish, on oraș al canaaniților din al doilea mileniu î.e.n. și al doilea cel mai important oraș din Regatul Iudeei, pieptenele sugerează că oamenii se luptă cu păduchii de mii de ani și chiar și cei mai bogați nu au scăpat de infestările cu acești paraziți.

Ce spune cea mai veche propoziție din lume?

„Inscripția este foarte umană”, a spus profesorul Yosef Garfinkel, arheolog la Universitatea Ebraică din Ierusalim, cel car a supravegheat excavările de la Lahish. „Avem un pieptăn și o dorință de a distruge păduchii din păr și din barbă. În zilele noastre avem spray-uri și medicamente și otrăvuri moderne. În trecut nu aveau așa ceva”, a adăugat profesorul.


Pieptenele, care măsoară 3,5 cm cu 2,5 cm, a fost descoperit la situl din zona central-sudică a Israelului în 2017, însă inscripțiile de pe suprafața sa au fost descoperit abia în luna decembrie a anului trecut. Analizele au confirmat că scrierea aparține canaaniților, care foloseau cel mai timpuriu alfabet, inventat în urmă cu 3.800 de ani.

Eforturile de a obține vîrsta pentru pieptenele din fildeș prin datarea cu radiocarbon au eșuat, însă cercetătorii cred că a fost făcut în jur de 1700 î.e.n. Pieptenele este uzat și nu mai are dinți, însă ce a mai rămas arată că a avut cîndva șase dinți distanțați pentru a descurca părul pe o parte, precum și 14 dinți apropiați pentru înlăturarea păduchilor.

Prima propoziție în dialectul canaaniților complet descifrată

Atunci cînd au analizat pieptenele la microscop, cercetătorii au descoperit membranele exterioare a larvelor de păduchi, potrivit The Guardian.

Așadar, cele șapte cuvinte de pe pieptene alcătuiesc prima propoziție în dialectul canaaniților complet descifrată, au transmis arheologii de la Jerusalem Journal of Archaeology.

Pieptenii anticii erau făcuți din lemn, os și fildeș, însă cel din urmă material ar fi fost mult mai scump, chiar unul dintre obiectele de lux importate.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий