X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 507
Preşedintele stiri: 4002

Amenințarea „apocalipsei cuantice”. Cît de periculoase ar putea deveni cele mai puternice computere din lume

28 ian. 2022,, 22:30   Ştiinţă şi IT
2481 0

Imaginați-vă o lume în care fișierele secrete criptate sînt deschise brusc. Scenariul a primit numele de „apocalipsă cuantică”.

Computerele cuantice funcționează complet diferit de computerele dezvoltate în ultimul secol. În teorie, acestea ar putea deveni mult mai rapide decît mașinile de astăzi.

Confruntat cu o problemă incredibil de complexă și consumatoare de timp - cum ar fi încercarea de a decripta datele - în care există miliarde de permutări, un computer normal ar avea nevoie de ani întregi pentru a sparge acele criptări – presupunînd că ar reuși să facă acest lucru. Dar un viitor computer cuantic, în teorie, ar putea face acest lucru în doar cîteva secunde.

Astfel de computere ar putea rezolva tot felul de probleme pentru umanitate. Guvernul Marii Britanii investește în Centrul Național de Calcul Cuantic din Harwell, Oxfordshire, sperînd să revoluționeze cercetarea în domeniu.

Mai multe țări, printre care SUA, China, Rusia și Marea Britanie, fac eforturi și investesc sume uriașe de bani pentru a dezvolta aceste computere cuantice superrapide, în vederea obținerii unui avantaj strategic în sfera cibernetică.


Dar există și o parte întunecată a acestor computere superrapide.

În fiecare zi, cantități mari de date criptate - inclusiv ale utilizatorilor obișnuiți - sînt recoltate și stocate în bănci de date. Acestea vor fi însă în pericol în ziua în care computerele cuantice ale hoților de date vor fi suficient de puternice pentru a le decripta.

„Tot ceea ce facem astăzi pe internet, de la cumpărături online, tranzacții bancare și interacțiuni pe rețelele sociale, este criptat”, spune spune Harri Owen, director de strategie al companiei PostQuantum.

„Dar dacă va apărea un computer cuantic funcțional care va putea rupe acea criptare, poate oferi aproape instantaneu capacitatea celui care l-a dezvoltat de a șterge conturile bancare, de a închide complet sistemele de apărare guvernamentale, de a goli portofelele cu Bitcoin”, adaugă el.

Ilyas Khan, directorul executiv al companiei Quantinuum din Cambridge și Colorado, este de aceeași părere.

„Computerele cuantice vor face inutile majoritatea metodelor existente de criptare. Sunt o amenințare pentru modul nostru de viață”, spune el.

Dar autoritățile din mai multe țări fac deja demersuri pentru a preveni „apocalipsa cuantiă”.

„Dacă nu am face nimic pentru a o combate, atunci s-ar întîmpla lucruri grave”, a spus un oficial britanic, sub protecția anonimatului.

În Marea Britanie, toate datele guvernamentale clasificate drept „top secret” sînt deja „post-cuantice” – adică folosesc noi forme de criptare despre care cercetătorii speră că vor fi ferite de computere cuantice răuvoitoare.

Giganți din domeniul tehnologiei ca Google, Microsoft, Intel și IBM lucrează la soluții, iar lor li se alătură și companii specializate precum Quantinuum și Post-Quantum.

Calculul cuantic este costisitor, laborios și generează cantități mari de căldură. Dezvoltarea algoritmilor de securitate cuantică este una dintre provocările majore de securitate ale timpului nostru. Dar experții spun că alternativa – și anume să nu facem nimic - pur și simplu nu este o opțiune.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?