COVID-19 în MOLDOVA

A devenit cunoscut misterul dispariției civilizației de pe Insula Paștelui

A devenit cunoscut misterul dispariției civilizației de pe Insula Paștelui

Un grup internațional de oameni de știință a ajuns la concluzia că civilizațiile antice din Rapa Nui au dispărut ca urmare a schimbărilor climatice pe termen lung și a schimbărilor în ecosistemele naturale. Articolul este publicat în revista lunară Proceedings of the Royal Society.


Autorii lucrării au negat două teorii tradiționale prin care știința a explicat dispariția civilizației indigene a insulei. Potrivit uneia dintre ele, aborigenii au fost afectați de exploatarea excesivă a resurselor naturale, potrivit celeilalte - de la sosirea europenilor.


Cu toate acestea, în noua lucrare științifică, oamenii de știință au arătat că niciuna dintre aceste versiuni nu este adevărată și, de fapt, populația insulei Paștelui a suferit trei crize sociale.Prima criză datează în anii 1450-1550, în timpul Perioadei glaciare mici. Un declin mai puțin evident a avut loc după sosirea pe insula a primilor europeni în 1772. În secolul al XIX-lea a apărut a treia criză din cauza răspîndirii bolilor epidemice și a comerțului cu sclavi. Cu toate acestea, principala cauză a declinului demografic au fost efectele pe termen lung ale schimbărilor climatice care au afectat capacitatea insulei de a cultiva produse alimentare.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load