X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

A mers la mănăstire și s-a plîns Președintelui. Unde a dispărut Djokovic timp de 3 luni

7 apr. 2022,, 19:00   Sport
2077 0

Djokovic revine pe teren, sezonul de zgură începe de la Monte Carlo. Urmează Belgrad, Roma, Madrid și Roland Garros. De cînd a fost deportat de la Australian Open, a jucat doar trei meciuri oficiale. Dar ce a făcut liderul ATP în restul timpului?

A vizitat mănăstirea

Punctul de plecare al rătăcirilor lui Djokovic este considerat a fi 17 ianuarie 2022. Atunci sîrbul „învins” în sfîrșit a ajuns cu un avion privat acasă. Descurajat, cu capul în jos și cu tristețe în ochi, a întîlnit localnicii, presa sîrbă a reușit să facă cîteva fotografii cu el. El „a luptat” cu îndrăgitul Grand Slam - Australian Open - pentru dreptul de a lua al cel de-al 21-lea Major timp de două săptămîni.

Trei luni mai tîrziu, el se antrenează deja pe terenurile de zgură din Monte Carlo pentru a intra pe deplin în sezon, turneul începe pe 10 aprilie. În tot acest timp, în care sîrbul a stat departe de tenis, el a căutat vindecarea în credință, familie și fapte.

Nominalizat pentru „sportivul anului”


Novak a fost nominalizat de Laureus World Sports International pentru un al cincilea premiu record pentru cel mai bun sportiv din lume. În 2022, va concura cu jucătorul de fotbal american Tom Brady, înotătorul Caleb Dressel, marcatorul polonez Robert Lewandowski, pilotul olandez Max Verstappen și atletul kenyan Eliud Kipchoge. Novak, cel mai căutat invitat al concursului, a beneficiat de premiu în 2012, 2015, 2016 și 2019.

S-a întîlnit cu Președintele Serbiei

Președintele sîrb, Aleksandar Vucic, a dat mîna cu cel mai bun jucător de tenis din lume pe 3 februarie.

Recepția de dimineață a avut loc în clădirea Secretariatului General al Președintelui. Pentru prima dată, Novak a vorbit sincer în fața lui Vučić și a zeci de camere despre iadul de la Melbourne: „Nu voi uita niciodată sprijinul poporului sîrb”. Ei discutaseră deja despre incident de mai multe ori cu șeful Guvernului în timpul detenției lui Novak într-un hotel pentru refugiați. Atunci Președintele a încercat să-l ajute pe tenisman în lupta pentru drepturile sale, criticînd guvernul și politicienii australieni. „Reprezentați țara noastră pe cea mai mare scenă. Vă mulțumim pentru o luptă grozavă în Australia”, a spus Președintele.

S-a antrenat la Belgrad

A găsit alinare în centrul său de tenis, unde a găzduit adesea prieteni de tenis: s-a antrenat cu canadianul Vasek Pospisil, sportivi din Croația Nikola Mektic și Mate Pavic, și-a petrecut timpul cu vedetele în devenire ale centrului: a aruncat mingi tinerelor talente de 11 ani. Deja în martie, Nole a primit un gest de răspuns de la Janko Tipsarevic, fostul jucător de tenis și-a invitat prietenul să joace la propriul centru de tenis.

A oferit primul interviu sincer BBC

Nole a acordat primul interviu după deportarea din Australia, în care a subliniat fermitatea poziţiei sale.

A jucat pentru prima dată în ATP în 2022

Novak și familia sa, soția Jelena și fiica Tara, s-au stabilit în Dubai pentru cîteva săptămîni. Pe lîngă turneu ei au participat la un eveniment al Fondului expozițional. Acolo, sîrbul a făcut cîteva declarații importante:

  • vrea să se întoarcă în Australia în viitor și să joace din nou pe arena Rod Laver;
  • a recunoscut că a acţionat egoist venind bolnav la un interviu cu L'Equipe;
  • a fost plăcut surprins de Nick Kyrgios: i-a mulțumit lui și tuturor celorlalți care l-au susținut pe Novak, de exemplu, Alize Cornet;
  • are planuri pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024. A privit de multe ori meciul de 1/2 finală cu Zverev din Tokyo, încercînd să-și dea seama ce a mers prost.

Declarațiile sîrbului au fost mult mai strălucitoare decît performanțele sale la turneul din Emiratele Arabe Unite. După ce i-a învins pe italianul Lorenzo Musetti (6:3, 6:3) și pe rusul Karen Hacianov (6:3, 7:6), s-a împiedicat de Jiri Vesely în sferturile de finală ale turneului.

S-a despărțit de antrenor

De la 1 martie, Djokovic nu mai lucrează cu Marian Vajda, în 15 ani, tandemul lor a luat 20 premii ale Grand Slam. Au convenit asupra unei pauze reciproce chiar după finala ATP de la Torino, așa că decizia nu are nicio legătură cu situația din 2022. Vajda, care urmează să împlinească 57 de ani, și-a dorit să petreacă mai mult timp cu familia. Sîrbul nu a anunțat încă un nou antrenor, dar primul la rînd este antrenorul Serenei Williams, Patrick Mouratoglou.

Este francezul care este considerat unul dintre principalii specialiști de pe teren: a condus-o pe tînăra Williams spre două Grand Slam pe terenurile Franței. Se pare că dacă transferul va avea loc, Nole va avea toate șansele să cîștige la Paris.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?