X 
Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4005

Ce trebuie pentru dezvoltarea planorismului în Moldova

7 aug. 2021,, 12:00   Sport
2974 0

Dezvoltarea planorismului în Moldova are perspective bune și nici o problemă socială, economică, politică sau de altă natură nu poate "pune piedică" sporturilor aviatice din țara noastră.

O astfel de opinie într-un interviu pentru Noi.md a exprimat chișinăuianului Serghei Cliuev, care pentru a 15-ea oară a devenit campion absolut al Rusiei la planorism și, în același timp, pentru prima oară în carierea sa, cunoscutul sportiv a evoluat sub drapelul Republicii Moldova.

”Fiind optimist, eu am certitudinea că deasupra aerodromului nostru se vor ridica zeci de planoare, cum era în copilăria și adolescența mea. Problemele sociale, economice, politice și de orice alt ordin nu pot opri sportul aviatic. Mai ales că pentru parașutiștii și planoriștii întregii URSS, dar și pentru cei străini, Vadul lui Vodă era o adevărată Mecca - condițiile atmosferice ideale, vinul bun, bazele turistice de-a lungul Nistrului pitoresc. Grație climei noastre, echipele unionale organizau aici cantonamente de două ori pe an – în aprilie și în septembrie. Ele puteau începe cu o lună mai înainte și puteau dura cu o lună mai mult ca în alte regiuni rusești”, a declarat Serghei Cliuev.

Vorbind despre care-s pașii practici, ce ar ajuta Asociației de planorism din RM să prindă, după înregistrate, ”curenții ascendenți” puternici, sportivul a sublimiat că aici nu se poate fără un sponsor serios.

”În prezent pe aerodrom s-au păstrat două aparate «Янтарь», dar ele-s pentru competiții, și nici starea lor tehnică nu este perfectă. Zborurile trebuie începute cu planoare cu două locuri, alături de elev să poată ședea instructorul. Adică, avem nevoie de două planoare duble și un avion de remorcare”, a spus el.


Serghei Cliuev a indicat că planoarele de calitate, deși nu noi, costă 25–30 mii de euro fiecare, un avion – 30–40 mii euro.

”În ceea ce privesc cadrele - pentru început, putem găsi 3-4 specialiști. La sigur, vor reacționa prietenii mei din Rusia – piloți experimentați, antrenori, oameni de afaceri. Azi se dezvoltă și turismul ”de vaccinare”, ce să mai vorbim despre turismul ”aerian”. În toată lumea, piloții de planor se mișcă rapid, călătoresc cu plăcere în diferite țări. Vor veni și la noi, dacă zborurile deasupra Nistrului vor redeveni o realitate.

După înregistrarea Asociației, noi vom putea obține acreditarea FAI. Asta le va permite sportivilor noștri să reprezinte Moldova la campionatele Europei și la cele mondiale. Priviți cum se dezvoltă genurile de sport aviatic în România, la care se face deseori trimitere la noi. Acolo funcționează vre-o 15 cluburi aeronautice, în care elevii primesc instruire gratuit. Subvențiile statului le permit să achiziționeze tehnică modernă, să salarizeze decent antrenorii, să trimită sportivii la diverse competiții”, a spus vestitul sportiv.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?