Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1120

Zeci de persoane au contactat cu bărbatul diagnosticat cu variola maimuței

11 aug. 07:45   Societate
1806 0

Specialiștii au identificat 20 de persoane care au fost în contact cu un străin internat la Chișinău cu variola maimuței.

Agenția Națională de Sănătate Publică spune că nu prezintă simptome ale bolii, dar oamenii sînt monitorizați, transmite publika.md.

Pe de altă parte, experții susțin că după confirmarea primului caz de variolă a maimuței în Moldova, riscul apariției unui focar este inevitabil dacă nu sînt depistați toți cei care au fost în contact cu pacientul.

„Să spunem că oamenii i-au dat mîna, dar s-au spălat imediat pe mîini, apoi riscul este redus, pentru că în astfel de situații ajută regulile elementare de igienă”.

Potrivit Ministerului Sănătății, un cetățean străin a sosit în Moldova din Statele Unite pe 2 august, iar pe 8 august a fost internat cu o erupție pe corp la Spitalul de Boli Infecțioase Toma Ciorbă.


Cu alte cuvinte: s-a intersectat timp de șase zile cu angajații hotelului și colegii de la birou.

În același timp, a plecat în călătorie știind că a fost în contact cu o persoană infectată cu variola maimuțelor. ANSP spune că a identificat peste 20 de persoane care au intrat în contact cu pacientul.

"Nu știm dacă a fost sau nu în restaurant. De exemplu, cum se prelucrează și se dezinfectează vasele în acest restaurant, pentru că, evident, lichidul biologic a rămas pe lingură și furculiță. Perioada de incubație este de la cinci la 21 de zile, și este posibil ca acești oameni să fi avut contact cu alte persoane și, în consecință, i-ar putea infecta cu ușurință pe alții în cinci zile.

Experții nu exclud că există mult mai mulți oameni care au fost în contact cu persoana bolnavă, deoarece în timpul liber a vizitat locuri de odihnă.

Alla Tocarciuc spune că ancheta epidemiologică inițiată de Agenția Națională de Sănătate Publică este crucială în prevenirea răspîndirii variolei maimuței. Sarcina epidemiologilor este de a stabili toate contactele.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав