Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Vasile Ernu: Este îngrijorătoare situația cînd ministerele încep să semene cu niște ONG-uri

19 apr. 2023,, 12:21 (reactualizat 20 apr. 2023,, 23:31)   Societate
3431 0

În orice societate normală, activitatea organizațiilor neguvernamentale și activitatea instituțiilor statului trebuie separate.

Această opinie a fost exprimată de scriitorul Vasile Ernu, vorbind în cadrul emisiunii "Puterea a patra".

"Sînt foarte sceptic față de faptul că o masă critică din sfera ONG-urilor ajunge în sfera politică, deoarece acest lucru schimbă radical esența problemei. Asta nu înseamnă că oamenii din ONG-uri pot avea acces în politică, pentru că ei pot ajunge acolo din business, din agricultură, de oriunde. Dar ceea ce mă îngrijorează este momentul în care ministerele încep să semene cu niște ONG-uri și politica de stat în ele preiau formele de organizare și gîndire ale ONG-urilor care au o misiune socială total diferită. Mi se pare acest lucru dăunător – el nu ajută pe nimeni, iar pe termen mediu și lung vom pierde", a subliniat Vasile Ernu.

"Iată de ce eu spun că este bine să divizăm ONG-urile: ele să se ocupe cu treburile lor, iar politicienii - cu ale lor. Dacă le vom amesteca prea mult, vom pierde", a spus scriitorul Vasile Ernu.

În același timp, el și-a exprima regretul că în Moldova politicienii s-au obișnuit să-și construiască programele de stat de la o cursă electorală la alta și nimeni nu propune o politică pe termen lung în beneficiul statului.


"Avem nevoie de timp, avem nevoie de stabilitate administrativă, educațională și culturală, avem nevoie de politicieni care gîndesc cu cel puțin cu 10 ani înainte. Dacă aveți politicieni care gîndesc pentru o perioadă de trei zile și nu știți dacă gîndesc pentru ei înșiși sau pentru societate, aceasta este o problemă. Aceasta este o problemă foarte mare cu gîndirea în format de stat: în țara noastră, oamenii gîndesc în format de colonie sau business. Dar statul nu este o afacere. Acum oamenii gîndesc ca niște ONG-uri, dar ONG-urile nu au nimic de-a face cu statul. Acestea sînt structuri care pot ajuta, dar trebuie să gîndim în forme de stat. Întrebarea este următoarea: "Ce vom face în următorii 15-20 de ani?". Dar noi nici măcar nu ne gîndim de la un curs electoral la altul, iar de aici apar foarte multe probleme nerezolvate", a spus Vasile Ernu.

El crede că singura perioadă bine organizată instituțional în Moldova a fost perioada comunistă, iar după anii 1990, instituțiile statului s-au transformat într-un fel de SRL, complet subordonate unor șefi.

"Singura noastră perioadă bine organizată, inclusiv instituțional, a fost cea comunistă, ne place sau nu acest lucru, dar asta este o realitate istorică. Cînd totul funcționa după niște parametri foarte clari. Perioada anilor 60 și 70, instituțiile funcționau după anumite reguli, oamenii înțelegeau cum funcționează aceste instituții. După anii 90, totul a explodat și practic nimic nu funcționa, institutele s-au transformat într-un fel de proprietate privată, nu mai înțelegeam dacă acesta este SRL-ul cuiva sau un Institutul? Adică, institutul era mai degrabă subordonat celui care îl conducea. A început "ruralizarea” politicii, adică principiile din zonele rurale au fost transferate în cele urbane după principiul "ai noștri-cumetri-nași". Aceasta este o formă de organizare destul de arhaică", crede Vasile Ernu.

20
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?