TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Vara e aproape: Cînd vor fi mutate acele ceasornicelor în acest an

Și în acest an Republica Moldova va trece la ora de vară. Modificarea orei se va face în noaptea de 27 spre 28 martie 2021, cînd acele ceasornicelor vor fi mutate cu o oră înainte, astfel că ora 3:00 va deveni ora 4:00.

În aceste condiții, 28 martie va fi cea mai scurtă zi din acest an, avînd 23 de ore, și, respectiv, vom „dormi și mai puțin”.

Anul 2021 ar putea fi ultimul an în care se mai schimbă ora, iar asta pentru că Parlamentul European a votat pe data de 26 martie 2019 renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an, scrie tv8.md.

Statele membre UE care doresc să păstreze ora standard, adică ora de iarnă, vor schimba ceasurile pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021, adică în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2021.

Schimbarea orei, de cele mai multe ori, are consecințe asupra psihicului și sănătății populației, care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare. Mai mult, sînt persoane care se confruntă cu stări de stres, anxietate sau chiar depresii din cauza acestei schimbări, deoarece nu se pot adapta atît de repede la noua oră. Schimbarea poate veni la pachet cu stări de nervozitate și oboseală, deoarece acest proces de adaptare se manifestă diferit de la o persoană la alta.


În februarie 2018 Parlamentul a cerut Comisiei să evalueze directiva privind schimbarea sezonieră a orei și să facă propuneri de modificare a acesteia dacă este cazul. În urma acestei evaluări, care a strîns 4.6 milioane de răspunsuri, dintre care 84% s-au pronunțat în favoarea renunțării la schimbările orare, Comisia a făcut propunerea care trebuie acum aprobată de Parlament și Consiliu.

În 1980 a existat o primă înțelegere de coordonare a schimbării orei pe teritoriul UE.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load