Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 286

Un nou caz de pestă porcină a fost depistat în raionul Rîșcani

3 feb. 12:00   Societate
1458

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a informat despre identificarea unui caz de pestă porcină africană, înregistrat pe teritoriul raionului Rîșcani, transmite Noi.md cu referire la MOLDPRES.

„Pe 31 ianuarie 2022, prin testări de laborator a fost confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA), în probele recoltate de la porci domestici, în exploatația de porcine, amplasată în extravilanul localității Recea, raionul Rîșcani”, indică ANSA, scrie sursa citată.

Ulterior, a fost întrunită Comisia pentru Situații Excepționale a raionului Rîșcani, care a aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar, conform legislației.

Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Rîșcani a demarat ancheta epidemiologică, a instituit măsuri de carantină, sînt în desfășurare măsurile de eradicare a focarului cu implicarea tuturor structurilor raionale și specialiști de la nivelul central al ANSA. În jurul focarului au fost stabilite zonele de restricții (zona de protecție și zona de supraveghere).

„Se efectuează catagrafia porcilor domestici în zonele de protecție și supraveghere, controlul rezervoarelor faunei sălbatice, controlul mișcării porcinelor și produselor alimentare din carne de porc pe teritoriul Republicii Moldova, screening-ul porcilor domestici din focar”, potrivit sursei citate.


Ultimul caz de PPA în Republica Moldova a fost înregistrat pe data de 31 decembrie 2021 în localitatea Cotiujeni, raionul Briceni, care a fost eradicat, restricțiile urmînd a fi ridicate pe data de 15 februarie. La fel, pe tot parcursul anului 2021 și în luna ianuarie 2022 în țările din regiune au fost înregistrate mai multe cazuri de PPA la porci domestici și mistreți.

ANSA solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale pentru siguranța alimentelor, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor ori a depistării cadavrelor de mistreți. La fel, solicită proprietarilor de porci să nu utilizeze în hrana acestora resturi culinare și să respecte cerințele minime de biosecuritate.

„Solicităm și populației să nu procure produse alimentare din carne de porc din țările vecine în scopul aducerii mărfii în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă”, conchide ANSA.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав