X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

În Moldova cazurile de Tusea convulsivă sînt în creștere

9 apr. 14:15   Societate
2047 0

În primele două luni ale anului, în R. Moldova s-au înregistrat 493 de cazuri de tuse convulsivă, cu 72 mai multe decît în tot anul 2023.

Cei mai afectați sînt copiii de pînă la 6 ani. Specialiștii spun că acum este perioada de vîrf a răspîndirii bolii, care revine activ o dată la 3 ani, transmite moldova.europalibera.org

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) spun că, dacă în anii 2021-2022 s-au înregistrat numai cîte cinci cazuri de tuse convulsivă, din august 2023 au început să fie găsite tot mai multe.

Tusea convulsivă este o boală respiratorie foarte contagioasă, cauzată de bacteria Bordetella pertussis și este una dintre primele 10 boli infecțioase care pot duce la deces. Se manifestă prin tuse îndelungată, pe care pediatrii o numesc „tuse de 100 de zile” sau „tuse măgărească”.

„Cei mai receptivi sînt sugarii, în primii ani de viață. Ei cel mai des dezvoltă complicații și decesul pentru ei este iminent”, a spus Europei Libere medicul epidemiolog al ANSP, Laura Țurcan.


În ultimii ani, în R. Moldova nu au fost decese cauzate de tuse convulsivă. Potrivit specialiștilor, boala se tratează simptomatic, iar cel mai important este adresarea la timp la medic și diagnosticarea corectă.

„Părinții se adresează tardiv la medic. Tusea la început nu este cu accese și mama crede că, pur și simplu, copilul a răcit. Primăvara, l-a bătut vîntul sau curentul”, mai spune Laura Țurcan.

La adulți, tusea poate afecta sistemului gastro-intestinal, iar copiii sînt cei mai susceptibili de a face o formă gravă a bolii.

Și Europa se confruntă cu un val de tuse convulsivă. Cei mai mulți bolnavi au fost depistați în Croația, Cehia, Danemarca, Belgia, Spania și Marea Britanie.

0
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?