COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Un grup de judecători acuză procurorii de presiune

Un grup de judecători acuză procurorii de presiune

Un grup de judecători de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a semnat un document adresat conducerii R. Moldova și conducerii organelor Judecătorești prin care denunță practicile unor procurori.

Semnatarii declară că sînt intimidați, prin diferite metode, să emită decizii ilegale, care ar favoriza acuzatorii de stat, la solicitarea demersurilor privind autorizarea efectuării acțiunilor de urmărire penală, măsurile speciale de investigații sau aplicării măsurilor de arest, anunță eNews.

Scrisoarea semnată de 14 judecători a fost expediată președintelui Igor Dodon, președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, primului ministru Ion Chicu, ministrului Justiției, Fadei Nagacevshi, membrilor Consiliului Superior al Magistraților (CSM) și președintelui Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Angela Motuzoc, scrie 1news


Judecătorii care au semnat adresarea au hotărît să facă publice, potrivit lor, instrumentele pe care unii procurorii le folosesc pentru a intimida și a exercita presiuni asupra magistraților din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana și le solicită autorităților competente să fie luate măsuri pentru asigurarea unei justiții independente, principiului independenței judecătorului și garantarea drepturilor și libertăților omului.

Magistrații au menționat că „dacă practicile descrise vor continua, orice efort de asigurare a independenței justiției vor fi zadarnice”.

Astfel, judecătorii spun că demersurile procurorilor privind autorizarea efectuării acțiunilor de urmărire penală, măsurile speciale de investigații sau aplicării/prelungirii măsurilor procesuale de constrîngere conțin formulări sterile, tipizate și nemotivate care au anexate înscrisuri ce nu au nicio pertinență cu scopul și conținutul demersului și care nu respectă condițiile impuse de lege pentru a dispune sau a efectua acțiunea solicitată, motiv pentru care acestea sînt respinse de către judecători. În mod special, potrivit magistraților, această situație se întîmplă în cazul aresturilor.

Astfel, în asemenea cazuri, unii procurori, în special cei din cadrul Procuraturii Anticorupție, prin metode ilegale, ar pune presiune pe judecători pentru a lua decizii în favoarea lor.

Două modalități de influență și presiune ilegală asupra judecătorilor de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana:

1. În cazul în care un demers este respins de către judecător, procurorul de caz depune imediat un raport către procurorul ierarhic superior. În raport, procurorul a cărui demers (de arestare preventivă, de interceptare etc.) a fost respins, menționează că ar avea dubii în partea ce ține de legalitatea actului judecătoresc, fie că ar considera că hotărârea instanței este una ilegală ori influențată. În niciun raport de acest gen nu este scris ce fel de circumstanțe sunt invocate. Potrivit judecătorilor, toate aceste rapoarte nu au la bază careva probe concrete. După înregistrarea acestui raport, cu suportul procurorilor ierarhici superiori, se pornește un proces penal, care se examinează de un alt procuror, coleg cu procurorul care a depus raportul menționat.

2. A doua metodă aplicată de procurori în privința judecătorilor care „nu doresc să fie ascultători”, este pornirea unei cauze penale pe fapte inexistente ori pornirea unei cauze penale pe motive alcătuite pentru perioade din trecut și în cadrul cărora procurorii desfășoară în privința judecătorilor diferite acțiuni de urmărire penală pentru care acordul Consiliului Suprem al Magistraturii nu este necesar.

Potrivit documentului semnat de judecători, cu astfel de metode de presiune, procurorii nu mai respectă cerințele legale ce țin de calitatea demersurilor, de necesitatea de anexare a probelor legale, fiind încrezuți că judecătorii ar fi înfricoșați și nu vor mai emite soluții în devafoarea lor.

Ca urmare a metodelor ilegale descrise de semnatarii documentului, o mare parte dintre judecătorii de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, sînt vizați în cauze sau procese penale pornite ilegal.

„Situația alarmantă descrisă în prezenta adresare, ne obligă să reacționăm prin mijloace legale și să o facem publică, astfel încât să poată să fie luate măsuri pentru asigurarea principiului independenței judecătorului, independenței care presupune că judecătorul acționează în mod independent, pe baza propriei aprecieri a faptelor și în concordanță cu spiritul legii, fără influențe externe, sugestii, presiuni, amenințări și fără vreun amestec, direct sau indirect, indiferent de la cine ar proveni și sub ce motiv”, au scris judecătorii în scrisoare.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load