Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Sute de locomotive de la Calea Ferată a Moldovei vor fi scoase la vînzare

8 ian. 2022,, 13:45   Societate
4614 1

Calea Ferată a Moldovei urmează să scoată la mezat circa o sută de locomotive cu termenul de exploatare expirat. Prețul de start va fi stabilit de o comisie de specialitate. Veniturile din vînzarea echipamentelor vor fi folosite pentru achitarea datoriilor către stat și creditorii bancari.

NICOLAE STOIANOV, reporter TV6: „În depoul din Ungheni se află sute de locomotive vechi, care nu mai sînt folosite de ani buni. Cîndva, acestea transportau oameni și produse, dar acum, potrivit conducerii CFM, majoritatea mai sînt bune doar pentru fier vechi”, transmite Noi.md cu referire la tv6.md.

Locomotivele care vor fi scoase la licitație au între 30 și 50 de ani. Stau în depozit de peste 20 de ani, mîncate de rugină și timp. Potrivit estimărilor specialiștilor, reparația capitală a mașinilor ar necesita cheltuieli de minimum 400 – 500 de mii de euro, o sumă inaccesibilă pentru întreprindere acum. Prin urmare, este mai ieftin și mai sigur pentru pasageri și marfă să fie cumpărate locomotive noi.

OLEG TOFILAT, director general CFM: „O parte a planului nostru de modernizare și dezvoltare a căii ferate este acoperirea datoriilor istorice din vînzarea de active inutile”.


Întreprinderea are în prezent o datorie de circa 600 de milioane de lei, astfel că încasările din vînzarea locomotivelor urmează să fie direcționate spre rambursarea acesteia.

OLEG TOFILAT: „Acești bani vor fi folosiți în primul rînd pentru acoperirea datoriilor fiscale și a împrumuturilor bancare internaționale, pentru că sîntem datori Ministerului Finanțelor. Desigur, acest lucru va elibera și alte fonduri cu care vom acoperi restanțele salariale”.

O altă parte a banilor va fi utilizată pentru modernizarea materialului rulant. Anul trecut CFM a achiziționat 12 locomotive noi, fiecare costînd aproape 4 milioane de euro. Acest lucru a făcut posibilă relansarea unor curse, cum ar fi cele spre București și Odesa.

SVETLANA BASSO, angajată Gara de trenuri Chișinău: „Traficul de pasageri a crescut, mai ales odată cu reluarea curselor Chișinău-București și Chișinău-Odesa. Deocamdată, primim salarii regulat, lună de lună. Paralel, se achită datoria la salariile anterioare. Oamenii au o stare de spirit pozitivă”.

Totuși, potrivit administrației Căii Ferate, este necesară o renovare completă a locomotivelor și a liniilor, lucru ce ar necesita o investiție de aproximativ 750 de milioane de euro.

OLEG TOFILAT: „Avem nevoie să achiziționăm aproximativ 4.000 de locomotive și alte 30 de manevră doar pentru a menține activitatea în viață. Pentru că acele mașini pe care le exploatăm în prezent, în aproximativ doi, trei ani se vor uza complet”.

La licitație vor fi scoase peste 120 de locomotive. Din cauza pandemiei, vînzările se vor desfășura online. Pentru fiecare, chiar și la preț de metal uzat, se planifică un venit de aproximativ 40-45 de mii de euro. În plus, există o propunere de a scăpa de o serie de obiecte imobiliare inutile.

DUMITRU PROHNIȚCHI, angajat CFM: „sîntem pe strada Feredeului din centrul Chișinăului. Această clădire este unul dintre obiectele care pot fi scoase la vînzare. Momentan, acestea nu sînt folosite în scopul lor de destinație”.

În cazul în care Agenția Proprietății Publice va aproba propunerea CFM, această clădire și alte circa 30 de obiective din întreaga republică vor fi vîndute la licitație.

Am luat legătura cu serviciul de presă al Agenției, Aura Revenco, care ne-a spus că vareveni după sărbători cu un comentariu despre licitația planificată.

Unele dintre locomotive diesel, în stare acceptabilă, vor fi vîndute în loturi unice. Există deja o serie de companii din țările baltice, Ucraina și Rusia interesate de o astfel de achiziție. Potrivit lui Oleg Tofilat, dacă statul aprobă organizarea licitației, procesul poate fi lansat la sfîrșitul primăverii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?