Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Suspans în „Dosarul magistratelor”. Dreptatea, în mâinile magistraților de la CSJ

10 oct. 2023,, 09:15   Societate
2733 0

Partea vătămată în „Dosarul magistratelor” a contestat la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) sentința pronunțată de instanța de apel, care a constatat inexistența faptei infracțiunii în acțiunile magistratelor Svetlana Tizu, Victoria Hadîrca, Ludmila Ouș, Galina Moscalciuc și Liubovi Brînza.

O cerere de recurs a fost depusă luni, 9 octombrie. Anticoruptie.md a analizat cariera și dosarele de rezonanță examinate de cele cinci judecătoare, care au fost în mijlocul unui scandal de luare de mită pentru pronunțarea unr decizii favorabile, notează Noi.md cu referire la anticoruptie.

„Dosarul magistratelor”, în care au fost implicate zece persoane, cinci judecători, un procuror, un avocat, un asistent judiciar, un medic și un inculpat într-un alt dosar, a fost trimis în judecată de către Procuratura Anticorupție în aprilie 2019. Potrivit procurorilor Anticorupție, cele cinci judecătoare ar fi pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile în mai multe cauze penale aflate în examinare.

În același dosar a figurat medicul obstetrician de la Institutul Mamei și Copilului, Vadim Scarlat, din cauza căruia ar fi decedat un bebeluș la naștere. Acesta a fost învinuit că, prin intermediul unui grefier, a transmis 2.000 de euro unui magistrat pentru a fi absolvit de pedeapsă într-un dosar de malpraxis. Medicul Vadim Scarlat și-a recunoscut vina privind coruperea magistraților și a fost judecat în procedură simplificată, fiindu-i aplicată o amendă de 115.000 de lei.


La 17 martie 2021, toate cele cinci judecătoare învinuite în așa-numitul „dosar al magistratelor”, Svetlana Tizu, Victoria Hadîrca, Ludmila Ouș, Galina Moscalciuc și Liubovi Brînza au fost achitate, după ce s-a constatat inexistența faptei infracțiunii, iar în luna iunie curent, Curtea de Apel Comrat a menținut hotărîrea instanței de fond.

În luna august curent, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a admis parțial repunerea în funcție și în toate drepturile avute anterior a judecătoarei Liubovi Brînza. Deși magistrata a solicitat ca examinarea să fie amînată, întrucît nu se află în țară, membrii CSM au respins solicitarea, în acest fel au obligat-o pe magistrată să revină în țară și să se apuce de lucru. De altă parte, examinarea cererii de depunere în funcție a Svetlanei Tizu în cadrul judecătoriei Chișinău a fost amînată pentru o altă ședință.

3
0
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?