COVID-19 : VACCINAȚI 1 004 668  INFECTAȚI 400 556 (+3971)   TRATAȚI 369 770     DECESE 10 501(+13)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 523
Coronavirus stiri: 7843

Sub lupa Fiscului: Veniturile bloggerilor și influencerilor vor fi verificate

4 noi. 2021,, 11:30   Societate
2101 2

Serviciul Fiscal de Stat monitorizează persoanele fizice cu risc de ne(sub)declarare a veniturilor obținute din diverse surse. În această categorie sînt incluși: bloggerii, vloggerii, influencerii și jucătorii care obțin cîștiguri din jocurile de noroc, jocurile on-line și pariuri sportive.

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, cei de la Serviciul Fiscal de Stat anunță că au verificat sursele bănești ale unui șir de persoane fizice care obțin venituri, dar nu le declară corespunzător, transmite Noi.md cu referire la realitatea.md.

1. Venituri obținute din prestarea serviciilor către companii IT nerezidente, rețele de socializare;

În rezultatul măsurilor de conformare benevolă întreprinse, 162 de contribuabili s-au conformat voluntar și au prezentat declarațiile cu privire la impozitul pe venit, declarînd venit impozabil obținut în valoare de 21.478.160 lei și impozit pe venit în sumă de 2.338.820 lei.

2. Cîștiguri din jocurile de noroc;

Pe parcursul anului 2021, de către SFS au fost întreprinse măsuri de conformare voluntară față 1 412 persoane fizice care în anul 2020 au obținut venit din cîștigurile de la jocurile on-line și pariuri sportive, în sumă totală de 116.255.380 lei. Urmare a acțiunilor de informare și conformare voluntară, 488 persoane fizice au declarat venit din cîștigurile de la jocurile on-line și pariuri sportive, în sumă totală 13.286.390 lei.

3. Din sursele disponibile (bănci, cadastru);

Ca urmare a măsurilor de conformare voluntară aplicate față de persoanele fizice selectate din sursele disponibile (bănci, cadastru), 5 persoane au prezentat declarațiile privind impozitul pe venit, declarînd venituri obținute în sumă de 360.150 lei și impozit pe venit în sumă de 31.280 lei.

4. Rețele de socializare;


În perioada anului 2021 a fost examinată activitatea bloggerilor, vloggerilor și influencerilor față de care au fost întreprinse acțiuni de conformare voluntară/forțată”, se menționează în comunicat.

De asemenea, este specificat faptul că persoanele care nu sînt predispuse de a se conforma voluntar sînt supuse controlului fiscal.

În 9 luni ale anului 2021, de către organul fiscal au fost efectuate 61 de verificări fiscale la persoane fizice cu utilizarea metodelor indirecte de estimare a venitului impozabil, în conformitate cu prevederile Capitolului 111 al Titlului V din Codul fiscal. În rezultatul verificărilor fiscale efectuate la persoane fizice, au fost calculate suplimentar la buget impozite, taxe, penalități și amenzi în sumă totală de 63.243.170 lei.

De menționat că, urmare a căderii de acord, la orice etapă, cu obligațiile fiscale estimate, conform prevederilor art. 22615 alin. (23) din Codul fiscal de către 28 persoane fizice supuse verificărilor, au fost achitate impozite și penalități în sumă totală de 8.825.610 mii lei.

În vederea evitării situațiilor de sancționare, Serviciul Fiscal de Stat recomandă contribuabililor să respecte prevederile legislației în vigoare.

Autoritatea fiscală asigură monitorizarea permanentă a gradului de conformare a contribuabililor – persoane fizice la respectarea prevederilor legislației în vigoare și declararea deplină a obligațiilor fiscale.

În acest sens, este examinată informația disponibilă din surse terțe cu referire la veniturile/cheltuielile înregistrate de persoane fizice și identifică persoanele cu risc de ne(sub)declarare a veniturilor în proporții semnificative. Față de persoane fizice se aplică măsuri de conformare voluntară/forțată. În cadrul măsurilor de conformare voluntară, persoana fizică este informată despre datele disponibile Serviciului Fiscal de Stat, divergențele constatate, cu recomandarea de a declara integral veniturile obținute.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X