X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Studiu: În Moldova nu se obișnuiește să se dea bacșiș. Este adevărat acest lucru?

28 mai. 2023,, 20:00   Societate
3514 0

În Moldova nu se obișnuiește să se dea bacșiș chelnerilor, taximetriștilor și personalului hotelier.

Așa susține publicația analitică Visual Capitalist, care a studiat această problemă în baza datelor TripAdvisor din 162 de țări ale lumii, scrie logos.press.md

Potrivit studiului, în unele țări, cum ar fi SUA, bacșișurile au devenit parte integrantă a culturii muncii și a serviciilor. Fie că luați o cafea, comandați mîncare la domiciliu sau vă cazați la un hotel, bacșișurile devin parte din cheltuielile dumneavoastră. Aceasta este singura țară în care bacșișul recomandat este de 20%, iar chelnerii și barmanii depind adesea de acești bani suplimentar față de salariu,

Dar în alte țări bacșișul este descurajat și poate fi chiar condamnat. De exemplu, plata unui bacșiș mai mare decît nota de plată într-un restaurant poate fi considerată o insultă în Japonia, China sau Coreea de Sud, unde angajatorii includ în salariu un standard de servire mai ridicat.
Valoarea așteptată a bacșișului poate varia de la o țară la alta. Dacă vă aflați la un restaurant din Canada, Serbia sau Republica Dominicană, un bacșiș de aproximativ 20% ar fi limita superioară a plafonului tipic așteptat. Între timp, 66 de țări acceptă un bacșiș de 10%.

În SUA sau Canada, bacșișurile pentru personalul hotelier variază între 2 și 5 dolari. Iar în țări precum Argentina, Thailanda și Sri Lanka, puteți lăsa un bacșiș de 50 de cenți.

În multe alte țări din întreaga lume, printre care Brazilia, Mexic și India, precum și favoritele turiștilor moldoveni Turcia, Bulgaria sau Egipt, eticheta și așteptările sînt de obicei de 1 - 2 dolari ca bacșiș pentru personalul hotelului. În 21 de țări din întreaga lume, șoferii de taxi primesc de obicei un bacșiș de 10% din costul călătoriei. SUA se află în fruntea acestei liste cu o etichetă a bacșișului de 15%. În 88 de țări, șoferii nu se așteaptă la bacșiș. Și, de multe ori, ei pur și simplu rotunjesc costul unei curse de taxi ca fiind un mic bacșiș.

Moldova a intrat în secțiunea "No Tip" a listei (fără bacșiș la toate cele trei elemente), alături de China, Japonia, Singapore. Și Azerbaidjan și Belgia (deși în aceste două țări, și în multe altele, bacșișurile în restaurante sînt incluse în nota de plată, în timp ce șoferii de taxi și hamalii/menajerele nu trebuie să fie plătiți).

În Rusia se obișnuiește să se dea bacșiș chelnerilor 10-15% din nota de plată, angajaților din hoteluri 1 - 3 dolari, șoferilor de taxi 10%. În România este de 10%, $1-$2 și 10%. În Ucraina este de 10% și $1, iar șoferii de taxi pot fi lăsați fără plată suplimentară.

Potrivit logos.press.md, acest studiu nu coincide exact cu situația reală din Republica Moldova. Dar, din păcate, tocmai astfel de documente sînt deseori invocate de către autorii ghidurilor turistice despre țări, inducînd astfel în eroare călătorii. Dacă e să vorbim despre Moldova, în țara noastră bacșișurile sînt la mare căutare de către personalul de deservire pe fundalul salariilor de mizerie plătite de angajatori. Deseori, banii încasați în plus pe parcursul zilei sînt puși la comun și împărțiți în mod egal între toți cei implicați în deservirea clientului. Așa se întîmplă, de exemplu, în unitățile de alimentație publică, unde chelnerii împart între ei și cu barmanul, de care, într-un restaurant sau pizzerie doar aceștia se apropie, iar clienții pur și simplu își așteaptă comanda. Asta ne-a spus un student care a lucrat vara trecută part-time la un mic restaurant din Chișinău.

Victor Mitin, președintele Asociației Restauratorilor, nu este deloc de acord cu afirmația că în Moldova nu se obișnuiește să se dea bacșiș. "Nu voi vorbi pentru personalul hotelier, dar chelnerilor și taximetriștilor li se dă bacșiș. Nimeni nu ne obligă să o facem, dar nici nu ne interzice nimeni să o facem. Un alt lucru este că nu există o rată fixă. În domeniul restaurantelor, în practică, media este de 10%.

Cît privește ideea de a include bacșișurile în bonul de plată, Victor Mitin nu o susține: "Acesta este un stimulent - pentru servicii de calitate, pentru o bună dispoziție. Și ce se întîmplă dacă nu-mi place serviciul sau mîncarea? Aceste plăți sînt un stimulent pentru personal. De asemenea, trebuie remarcat faptul că în prezent în Moldova bacșișurile nu sînt impozitate, pur și simplu nu există o astfel de clauză în legislație.

2
1
0
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?