Spectacol astronomic pe cerul din R.Moldova. Imagini video de colecție

2 mar. 12:00   Societate
4001 0

În prima zi de primăvară, cetățenii din Republica Moldova au putut admira cu ochiul liber un adevărat spectacol astronomic. Aseară, planetele Venus si Jupiter părea că se ating pe cer.

Fenomenul acesta este cunoscut sub numele de conjuncție. Din imaginile surprinse de martori, pare că cele doua planete să fie apropiate una de cealaltă, ceea ce creaza o imagine spectaculoasă. Însă, potrivit NASA, acestea se afla la o distanta de 600 de milioane de km si sînt fenomene care apar frecvent în sistemul nostru solar.

Strălucirea lui Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar, și a lui Venus, cea mai luminoasă, au creat un efect spectaculos, potrivit astronomii de la NASA.

Spectatorii au putut să vadă inclusiv patru dintre cele mai luminoase luni ale lui Jupiter. În ultimele săptămâni, planetele au părut că se apropie tot mai mult una de cealaltă, însă distanța reală dintre ele este de aproximativ 600 de milioane de kilometri.

Efectul, observat și în R. Moldova, a trezit interesul cetățenilor. Internauții au publicat un șir de poze în mediul online cu fenomenul văzut. Și internauții români au împărtășit poze în mediul online.


Privitorii pasionați de urmărirea cerului, au putut urmări planetele pe cerul nopții și cu ochiul liber, unde cerul fost senin și puțin „contaminat” de lumina artificială a orașului.

Conjuncțiile au loc frecvent în sistemul nostru solar pentru că „planetele orbitează în jurul Soarelui într-o formă aproximativ similară – eliptică – și, deci, au traiectorii similare pe cer”, informează NASA. Astfel, deși aceste două planete intră des în conjuncție „fără vreo însemnătate astronomică”, spune NASA, „ele fac un spectacol frumos pe cer”.8
1
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий