Este vorba despre un teren din preajma blocului de pe strada Dimo 7/3, unde dis de dimineață a fost instalat un gard de protecție și s-a început tăierea copacilor.
Locatarii și-au exprimat nemulțumirea în legătură cu defrișările din zonă și spun că acțiunile sînt ilegale. Asta deoarece, autorizația de construcție obținută de companie la începutul acestui an ar fi expirat.
Mai mult, pentru a fi siguri că nimeni nu o să le strice planurile, cu ajutorul unei companii private de pază, firma de construcție și-a asigurat o mai„bună desfășurare a lucrările de tăiere a copacilor”, zona fiind păzită de cîțiva agenți de pază.
Aceștia ”păzesc terenul ca ochii din cap” iar unii locatari spun că au fost bruscați atunci cînd au încercat să distrugă gardul de protecție, pentru a se opune tăierii arborilor.
Prezent la fața locului, vicepretorul sectorului Rîșcani a spus că compania dispune de autorizația de construcție semnată de viceprimarul capitalei Nistor Grozavu la data de 26 ianuarie, iar începerea lucrărilor pe teren ar fi legală.
Este sigur însă că autorizația de construcție semnată, este contrar deciziei CMC din iulie 2017, votată la propunerea consilierului municipal CMC, Vasile Chirtoca. Aceasta prevede stabilirea unor restricții la executarea lucrărilor de construcții în interiorul cartierelor locative din municipiul Chișinău.Decizia aprobată de CMC prevede că nu se admite construcția obiectivelor noi în spațiul din interiorul cartierelor locative, cu excepția următoarelor obiective: de sport și joacă, cu caracter cultural și artistic, locurilor de agrement și odihnă, nu mai înalte de 2 nivele. Un alt punct important din decizie prevede că nu se admite construcția obiectivelor noi, în spațiul între clădirile existente (amplasate pe frontul stradal) și stradă (trotuar și carosabil).
În același timp, consilierul municipal Ilian Cașu a spus că va solicita anularea autorizației, în vederea stopării tuturor lucrărilor începute în acest spațiu verde.
Istoria terenului din preajma străzii Dimo 7/3 este mai veche. În zonă urma să fie construit bloc cu 16 etaje , locuitorii fiind înștiințați despre ridicarea propriu-zisă a clădirii în luna august 2016. După mai multe proteste, autorizația de construcție a fost anulată, pentru ca în ianuarie curent să fie acordată din nou.
Un semnal de alarmă, legat de acest teren a fost ridicat și de către consilierii socialiști în anul 2017, care au spus că firma de construcții ar fi primit terenul printr-o schemă ilegală.
Potrivit lor, acest teren ar fi fost evaluat la un preț de 2000 de euro pentru un ar, în timp ce prețul real al acestora este de cel puțin 25 de mii de euro pentru un ar.
Adăuga comentariu