X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Și Academia de Administrare Publică este împotriva fuziunii universităților

30 iun. 2022,, 17:11   Societate
2682 0

După Universitatea Agrară din Moldova și Universitatea din Tiraspol, și Academia de Administrare Publică se pronunță în legătura cu reforma din învățămîntul superior, anunțată luni, 27 iunie, de Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova, prin care s-a propus fuzionarea a patru universități din țară, astfel încît, numărul instituțiiilor de învățămînt ar urma să ajungă de la 15 la 11.

Academia de Administrare Publică este o altă intituție de învățămînt care se arată afi împotriva schimbărilor în sitemul universitar, anunțat de Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova. Instituția a venit cu reacție, adresînd autorităților o scrisoare deschisă prin care își exprimă dezacordul cu noua refromă din învățămînt.

„Prin prezenta, noi, angajații Academiei de Administrare Publică, ne exprimăm dezacordul total cu intenția Ministerului Educației și Cercetării de a lichida Academia de Administrare Publică. Orice reformă presupune o transformare, care are drept scop obținerea unui progres. În orice altă interpretare, schimbările operate reprezintă acțiuni inutile și ineficiente, care pot genera daune și prejudicii ireparabile. Reforma învățămîntului superior este necesară, așteptată și, noi, susținem acest proces. Important este - ce facem și cum facem. Or, aici lucrurile se complică”, se arată în scrisoare semnată de instituție.

Academia de Administrare Publică se declară a fi împotriva conceptului de fuzionare a universităților, amintind despre valoare istorică și didactică pe care fiecare instituție o poartă, întrebîndu-se în mod retoric cine și dacă are dreptul de a anula această parte de istorie.

„Conceptul prezentat de fuzionare a unor instituții de învățămînt superior este crud, neargumentat, lipsit de viziune și consecvență. O astfel de abordare va șterge ,,cu buretele de la tablă” nu doar entități, dar și istoria țării, parte componentă a căreia sînt multe dintre instituțiile de învățămînt și cercetare vizate. Academia de Administrare Publică, la 1993, a fost concepută ca un simbol și un atribut al fondării, afirmării și proliferării statului la acea perioadă, de rînd cu cele mai importante acțiuni și acte juridice care proclamau suveranitatea și independența. Putem, noi, face abstracție de această istorie, dar, cel mai important, avem noi dreptul să atentăm la ea?”, mai adaugă autorii scrisorii.


Totuși, reprezentanții Academiei de Administrare Publică nu se împotrivesc unei reforme în învățămînt, care să vizeze inclusiv universitățile, însă spun că aceasta nu ar trebui să se limiteze la conceptul propus de inițiatorii reformei, ci să fie mult mai largă și să includă chiar și consultări cu reprezentanții instituțiilor de învățămînt superior care vor fi afectate în mod direct de efectele deciziilor autorităților competente.

„Pentru a evita greșelile și a preveni potențialele efecte negative asupra sistemului educațional din Republica Moldova, reforma trebuia larg consultată cu părțile interesate. Administrațiile instituțiilor vizate în acest proces ,,de reformă”, colectivele didactice și de cercetare, societatea civilă – toate trebuiau atrase în elaborarea și promovarea unei reforme autentice a sistemului educațional, care să producă efecte utile și să genereze progres. În maniera și varianta propusă acest lucru va fi imposibil de realizat. Academia de Administrare Publică trebuie modernizată, dar nu lichidată. Vă îndemnăm să țineți cont de argumentele noastre și să nu desconsiderați breasla profesioniștilor din sistemul educațional din Republica Moldova. Împreună și conjugat putem face reforme și contribui la dezvoltarea țării noastre”, conchide instituția spre final.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?