TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Sandu îi răspunde lui Dodon privind vaccinul Sputnik-V: Noi așteptăm concluzia OMS

După ce liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat astăzi că Președinția Republicii Moldova face presiuni ca să nu fie înregistrat vaccinul rusesc anti-COVID-19 ”Sputnik V” în Republica Moldova, cu o reacție în acest sens a venit și serviul de presă al instituției.

Potrivit Sorinei Ștefîrță, înregistrarea în țara noastră a vaccinului rusesc împotriva coronavirusului va putea fi posibilă abia după ce acesta va fi înregistrat de Organizația Mondială a Sănătății.

”Președinta Maia Sandu a spus în mai multe rînduri că toate vaccinurile aprobate de Organizația Mondială a Sănătății sînt vaccinuri ce pot fi administrate. Sputnik încă nu are această autorizație, iar în lipsa capacităților proprii de studiu, noi așteptăm concluzia OMS. Așadar, nu este exclus un vaccin anume - singura condiție e ca acesta să fie aprobat de OMS”, a declarat Ștefîrță pentru Noi.md.

Reamintim că doi agenți economici au depus la Agenția Medicamentului pachetul de acte necesare pentru înregistrarea vaccinului Sputnik-V în Republica Moldova. De menționat, că pînă în prezent în țara noastră nu a fost înregistrat nici un vaccin anti-COVID.

Într-un răspuns expediat portalului Noi.md, Agenția Medicamentului precizează că în prezent AMDM este în proces de autorizare a vaccinurilor anti-COVID-19 fabricate de către Pfizer-BioNTech, AstraZeneca și Moderna, care sînt incluse în programul COVAX. În ceea ce privește înregistrarea Sputnik V, Agenția a menționat că indiferent de tipul solicitării pentru autorizarea vaccinurilor anti-COVID-19, AMDM va asigura evaluarea dosarelor într-un regim prioritar.


Totodată, Noi.md a întrebat pe reprezentanții AMDM cum e posibil ca în timp ce autoritățile moldovenești așteaptă ca vaccinul rusesc să fie autorizat la nivel european, o țară membră UE, precum e Ungaria, deja procură acest vaccin, spre a fi administrat populației. Drept răspuns, Agenția a precizat că această întrebare "ține de politica internă a Ungariei".

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load