X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ritmul de recuperare a miliardului furat a scăzut

8 sep. 2022,, 08:45   Societate
2679 0

În primele opt luni ale acestui an nu s-a atestat o evoluție semnificativă în procesul de recuperare a activelor fraudate de la cele trei bănci falite (Banca de Economii, Unibank și Banca Socială). Din contra.

Datele Ministerului Finanțelor arată că, de la începutul anului și pînă pe 1 septembrie 2022, cele trei bănci în procedură de lichidare (Banca de Economii, Unibank și Banca Socială) au încasat ceva mai mult de 65 de milioane lei în procesul de recuperare a banilor dispăruți. Adică, aproximativ cîte 8,1 milioane lei pe lună, transmite Mold-street.

Aceasta este cu o treime mai puțin decît media lunară înregistrată în anul 2021 și de 2,2 ori mai puțin decît se atesta în medie pe lună în anul 2020, arată datele Ministerului Finanțelor analizate de Mold-Street.

Cu actuala viteză, miliardul furat din sistemul bancar nu va fi recuperat nici în 100 de ani.

Asta, chiar dacă în instanțe se află zeci și sute de dosare pentru recuperarea a miliarde de lei, inclusiv față de fosta conducere a băncilor acuzate de prejudicii de miliarde de lei.


Totuși, sechestrele puse pe active de miliarde de lei, care ar fi aparținut lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Şor și a unor companii și persoane afiliate, nu semnifică că în scurt timp se vor transforma în bani care să ajungă la Ministerul Finanțelor și BNM.

Îngrijorarea șefului statului

De situația creată cu recuperarea miliardului se arată îngrijorată președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a convocat luni Consiliul Suprem de Securitate (CSS).

Astfel cu referire la faptul că în prezent, în diverse cauze de mare corupție, se află sub sechestru peste șapte miliarde de lei, Maia Sandu a menționat că despre succese vom putea vorbi abia atunci cînd acești bani vor intra în buget și vor fi folosiți pentru nevoile cetățenilor.

Drept urmare, a solicitat consolidarea și sporirea capacităților operaționale ale Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) din cadrul CNA și ale Procuraturii Anticorupție, dar și utilizarea tuturor instrumentelor disponibile pentru a eficientiza activitatea instanțelor de judecată, se arată în comunicatul Președinției.

Datele Ministerului Finanțelor arată că majoritatea banilor au fost încasați prin intermediul titlurilor executorii și procedurilor de insolvabilitate, inițiate contra datornicilor. Doar cîteva milioane de lei provin din recuperări din vînzarea activelor proprii sau a activelor luate în posesie.

În această perioadă, cea mai mare parte din încasări au revenit Băncii Sociale - circa 63% din total, în timp ce pe seama Băncii de Economii - 29%, în timp ce Unibank - 8%.

Datele Ministerului Finanțelor mai arată că de la începutul acestui an cele trei bănci, ce au făcut parte din ShorHolding, au reușit să ramburseze în total doar 55 milioane lei, din creditele de urgență de circa 14 miliarde lei, acordate în noiembrie 2014 și martie 2015 de Banca Națională a Moldovei (BNM).

În total, în cadrul acestui proces cele trei bănci au acumulat pînă la 1 septembrie 2022 peste 2,73 miliarde de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?