X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Recomandările experților privind pregătirea pentru vaccinare

17 mai. 2021,, 12:30   Societate
2773 0

Unele categorii de persoane care doresc să se vaccineze împotriva coronavirusului nu li se recomandă să se vaccineze la această etapă. Alții trebuie să respecte o serie de reguli înainte de imunizare.

Despre cum să pregătim organismul pentru vaccinare și ce categorii de persoane nu pot fi vaccinate împotriva COVID, a relatat Inga Pasecinic, directoarea Centrului Strategii și Politici de Sănătate.

Ea a menționat că nu există o metodă specifică de pregătire pentru vaccinare, deoarece ea nu dăunează organismului.

"Un stil de viață sănătos, o dietă echilibrată, mersul pe jos în aer liber, evitarea stresului - toate aceste reguli se aplică în afară de vaccinare. Medicul de familie știe care este starea de sănătate a omului și va efectua un examen înainte de vaccinare. Iar în caz de reacții adverse, pacientul se poate adresa la un specialist", a explicat Pasecinic.

În ceea ce privește categoriile de persoane care nu se pot vaccina, acestea sînt femei însărcinate, copiii sub 16 ani și mamele care alăptează.


"Vaccinul nu este contraindicat pentru acești oameni, dar deocamdată acești pacienți nu au fost incluși în studiile clinice. De aceea, medicii recomandă ca aceste categorii de cetățeni să se abțină de la imunizare din cauza lipsei de informații", a adăugat specialistul.

Vă reamintim că pe 2 martie în Republica Moldova fost lansată campania de vaccinare. La prima etapă au fost vaccinați lucrătorii medicali, în cea de-a doua etapă au fost imunizate persoanele de peste 60 de ani, precum și persoanele cu vîrsta între 18 și 60 de ani care suferă de boli cronice și cărora infecția de COVID-19 le poate provoca un risc crescut de deces.

Începînd cu 25 martie au început să fie vaccinați și beneficiarii azilurilor de bătrîni și ai centrelor de plasament temporar sau de lungă durată. Începînd cu 31 martie, campania de vaccinare s-a extins – împreună cu lucrătorii medicali, sînt vaccinați și cetățenii cu vîrsta de peste 60 de ani, persoanele cu boli concomitente și angajații instituțiilor de învățămînt. A doua etapă a campaniei de vaccinare, conform Planului Național de Imunizare, include și colaboratorii organelor de drept, apărare și securitate a statului, precum și personalul serviciilor sociale.

În a treia etapă sînt vaccinați toți ceilalți.

Vă reamintim că în Republica Moldova vaccinarea împotriva COVID-19 este voluntară. Conform ultimelor informații, cetățenii nu se grăbesc să se imunizeze din diverse motive, inclusiv teama de vaccin și adesea din cauza incapacității de a alege un vaccin pentru imunizare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?