Convenția a fost adoptată de Consiliului Europei la 11 mai 2011, iar Republica Moldova a semnat-o la 6 februarie 2017, însă ratificarea acesteia a fost amînată de cîteva ori.
Potrivit ministrului muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, în 2016 și 2020, cadrul legislativ național care reglementează domeniul prevenirii și combaterii violenței în familiei a fost adus parțial în conformitate cu prevederile Convenției, fiind modificate operări în peste 20 de acte legislative. În 2018, Guvernul a aprobat primul document de politică în domeniu – Strategia națională de prevenire și combatere a violenței față de femei și violenței în familie pentru anul 2018-20123, dar și a Planului de acțiuni pentru anul 2018-2020, care are la bază pilonii Convenției: prevenire, protecție, pedepsire și politici integrate.
Actualmente proiectul nu necesită mijloace financiare, dar vor fi necesare mai tîrziu, în procesul de ajustare a legislației sectoriale.
Premierul Natalia Gavrilița a adăugat că, în ultima perioadă, sînt mai multe cazuri de violență în familie și împotriva femeilor, de aceea este necesară fortificarea acțiunilor statului in domeniul combaterii violentei domestice.
Adăuga comentariu