X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Procuratura: Unele companii implicate în spălătoria rusească figurează și în furtul miliardului

14 iun. 2018,, 11:41   Societate
3001 4

Procuratura Anticorupție (PA) confirmă faptul că unele companii implicate în spălătoria rusească figurează și în spălarea banilor din sistemul bancar din țara noastră.

Declarația a fost făcută de către adjunctul procurorului-șef al PA, Adriana Bețișor, în cadrul emisiunii ”Tema zilei” de la postul de televiziune Canal2.

Sursa menționează că în strategia de recuperare a mijloacelor sustrase din cele trei bănci fraudate figurează numele acestor companii și cine ar fi beneficiarii banilor furați.

„Companii nu doar de tranzitare, dar și beneficiare. Într-o anexă sînt descrise toate companiile și, respectiv, potențialii subiecți care ar sta în spatele acestor companii, conturi bancare, bănci implicate și țările de deservire”, a spus Beţişor.

Șeful CNA, Bogdan Zumbreanu, a menționat că va analiza informațiile apărute în presă, iar dacă se vor confirma, va fi iniţiată o nouă investigație.


Amintim că zilele trecute, investigația realizată de Zeppelin Investigations a dezvăluit planul serviciilor speciale rusești, modul de operare a lui Veaceslav Platon, cum era coordonat de FSB şi acoperit de liderul PLDM de atunci Vlad Filat și cum a fost el racolat, împreună cu Ilan Șor în schemă, dar şi cum a fost aleasă „Banca de Economii” în calitate de ţintă principală a atacului. Potrivit zeppelin.md, întreaga operațiune era coordonată de FSB și se făcea pentru falimenarea țării înainte de alegerile parlamentare din 2014.

Ieri, Procuratura Generală a făcut publică strategia de recuperare a mijloacelor financiare din cele trei bănci fraudate (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank). Este vorba de intenția de recuperare a peste 10 miliarde de lei. În strategie sînt prezentate două grupuri mari de persoane care ar fi contribuit la fraudarea celor trei bănci. Este vorba de grupului fostului președinte al Băncii de Economii, Grigore Gacikevici și grupul din care fac parte actualul primar de Orhei, Ilan Șor, fostul premier Vlad Filat și controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.

Evaluarea și valorificare bunurilor infracționale care vor fi stabilite și identificate de către angajații Agenției de recuperare a bunurilor infracționale se va efectua în baza legii cu privire la ARBI și a unui regulament, care urmează a fi aprobat de Guvern.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?