Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Procuratura Generală a Elveției a închis ancheta în dosarul Magnitsky, care are legături și cu R. Moldova

2 aug. 2021,, 08:12   Societate
3129 0

Procuratura Generală a Elveției a închis ancheta în dosarul Magnitsky, care are conexiuni cu Republica Moldova.

Ancheta realizată de procurori a durat zece ani și s-a axat pe presupusele operațiuni de spălare a banilor sustrași din bugetul de stat al Rusiei, scrie mold-street.com.

Procesul a fost intentat la cererea șefului Hermitage Capital, William Browder, care încearcă să-i aducă în fața justiției pe cei responsabili de delapidare din bugetul rus și de moartea auditorului rus Sergei Magnitsky.

Ce au descoperit procurorii elveţieni

Ancheta nu a dezvăluit nicio dovadă pentru a aduce acuzații împotriva nimănui din Elveția, a declarat Procuratura Generală Elvețiană într-un comunicat de presă.


"Ancheta OAG s-a concentrat pe clarificarea suspiciunilor legate de spălarea sumelor deviate din Rusia prin conturi bancare din Elveția. Investigațiile OAG au necesitat în special divulgarea de informații cu privire la un număr mare de conturi bancare din Elveția, depunerea mai multor cereri și cereri suplimentare de asistență reciprocă în străinătate: în Moldova, Lituania, Rusia (țara în care infracțiunea principală a fost realizată), Cipru și SUA și interviul unui număr substanțial de persoane în Elveția și în străinătate", potrivit OAG.

Instituția a subliniat că nu a investigat circumstanțele morții avocatului, deoarece aceasta nu este de competența ei.

În același timp, parchetul a dispus confiscarea a 4 milioane de franci elvețieni din cele 18 milioane înghețate în conturile elvețiene la începutul anchetei. Aceste fonduri sînt asociate cu activitatea infracțională din Rusia, a explicat Procuratura.

Browder: O pată foarte întunecată pe Elveția

Comentînd decizia, Browder a declarat că procurorii elvețieni au renunțat la anchetă „după ce unul dintre angajații lor cheie a fost prins acceptînd mită de la ruși”, dat pentru închiderea cazului. „O pată foarte întunecată pe Elveția”, a scris șeful Hermitage Capital pe Twitter.

Din 1995 pînă în 2006, fondul Hermitage Capital Management, fondat și condus de omul de afaceri britanic William Browder, a fost unul dintre cele mai mari fonduri de investiții străine de pe bursa rusă. În 2007, parchetul rus a suspectat filialele sale de evaziune fiscală, dar cazul nu a ajuns în instanță.

După percheziții în companie, avocatul Serghei Magnitsky (Magnitsky, Magnițki) i-a acuzat pe oficialii Ministerului Afacerilor Interne și ai procuraturii că au folosit materialele primite pentru a fura peste 230 de milioane de dolari de la stat.

După aceea, procuratura l-a acuzat pe însuși Magnitsky de evaziune fiscală. El a fost arestat și a murit în noiembrie 2009 într-un centru de detenție preventivă din Moscova la 37 de ani.

În 2012, Statele Unite au adoptat „legea Magnitsky”, care s-a extins mai întîi la cei implicați în moartea unui avocat într-un centru de detenție preventivă, apoi la alte persoane responsabile de încălcări grave ale drepturilor omului.

Conexiunea cu Moldova

Amintim că în perioada 4-13 februarie 2008, pe conturile firmelor moldoveneşti Bunicon-Impex SRL şi Elenast-COM SRL, deschise la Banca de Economii, au fost transferați din Federația Rusă 52 de milioane de dolari.

Din Moldova banii au ajuns ulterior pe conturile unor firme offshore, controlate de funcţionari ruşi, implicaţi direct sau indirect în arestarea şi moartea lui Serghei Magniţki.

Abia în 2012 autorităţile de la Chişinău (CNA) au efectuat o verificare a cazului dar n-au deschis niciun dosar penal pe marginea acestui caz de spălare de bani prin conturile de la Banca de Economii a celor două firme moldoveneşti

Aceasta pentru că „partea rusă trebuia să sesizeze autorităţile moldoveneşti privind faptul comiterii infracţiunii", potrivit unui răspuns CNA citat de adevarul.ro.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?