Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Popovici: Cei care aleg să economisească la educație vor suporta costuri din cauza absenței acesteia

11 aug. 2023,, 14:00   Societate
3607 0

Fostul ministru al educației, Corneliu Popovici, într-o postare pe pagina sa de facebook, spune că cei care aleg să economisească la educație vor suporta costuri semnificativ mai mari din cauza absenței acesteia, notează Noi.md

Comentariul vine în contextul deciziei Consiliului raional din Ialoveni care a revizuit decizia sa anterioară prin care interzicea la 8 licee din comunitățile raionale să formeze clase de liceu.

”Salutăm decizia corectă și înțeleaptă luată de consilierii raionali din Ialoveni pe data de 10 august, prin care au revizuit hotărîrea luată în luna mai a anului 2023.

Prin această ajustare, opt licee din comunitățile raionului își recapătă oportunitatea de a desfășura etapa a doua a procesului de admitere și, în consecință, vor putea să inaugureze noi clase de liceu:

1. Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, Văsieni.


2. Liceul Teoretic „Mihail Bîrcă”, Mileștii Mici.

3. Liceul Teoretic Țipala.

4. Liceul Teoretic Zîmbreni.

5. Liceul Teoretic Molești.

6. Liceul Teoretic Ruseștii Noi.

7. Liceul Teoretic „Aurel David”.

8. Liceul Teoretic Horești.

Cazul din Ialoveni ilustrează din nou natura toxică și periculoasă a principiului de finanțare a instituțiilor publice de învățămînt general, bazat pe costul standard pe elev stipulat în Codul Educației începînd cu anul 2014. Această abordare anual împiedică funcționarea normală a unui număr semnificativ de instituții de învățămînt”, spune Popovici.

Potrivit lui, școlile din mediul rural sînt cel mai grav afectate, unde numărul elevilor este redus și bugetele sînt limitate. Autoritățile administrației publice locale, din cauza resurselor insuficiente, se văd nevoite să reorganizeze sau să închidă școli, lăsînd mii de tineri fără viitor.

”Prin urmare, acest principiu generează o criză sistemică ce conduce inevitabil, așa cum arată practica, la închiderea sau reorganizarea instituțiilor de învățămînt, disponibilizarea cadrelor didactice, compromiterea viitorului localităților, exodul tinerilor, deteriorarea infrastructurii școlare și, în viitorul apropiat, la reorganizarea unui număr considerabil de licee.

Pentru a depăși această criză ce a afectat sistemul educațional, este esențial să schimbăm paradigma sau modelul economic ce stă la baza sistemului de învățămînt din Republica Moldova.

În caz contrar, deși am putea economisi în prezent pe educație, pe termen lung vom plăti un preț mult mai mare din cauza lipsei acesteia”, mai menționează fostul ministru.

10
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?