Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Bombă ecologică la Rezeni

19 apr. 15:58 (reactualizat 20 apr. 03:10)   Societate
2792 0

O nouă bombă ecologică a fost găsită, de activiștii fundației ”EcoDava”, în satul Rezeni, raionul Ialoveni.

Potrivit vicepreședintelui ”EcoDava”, Nicolae Pascaru, gunoiștea din sat se întinde pe un teren de zeci de hectare și reprezintă un focar epidemiologica periculos.

”Fundația EcoDava a fost sesizată cu privire la o nouă gunoiște neautorizată din satul Rezeni, raionul Ialoveni. Acolo este o situație cu adevărat catastrofală. Problema gunoiștii neautorizate din sat reprezintă o adevărată bombă ecologică care nu este rezolvată de ani de zile. Gunoiștea se întinde pe zeci de hectare de teren, care de fapt reprezintă un adevărat focar epidemic. Periodic această gunoiște este incendiată de localnici situația fiind una de-a dreptul revoltătoare.

Fundația a fost telefonată de activiștii din sat care se arată nedumeriți de situația creată în jurul acestei gunoiști neautorizate. Din informațiile pe care le deținem, primarul localității nu se implică. Fundația, împreună cu activiștii săi va face tot posibilul ca să soluționăm și să ținem sub control această problemă. Intenționăm să adresăm mai multe scrisori către Parlament, Ministerul Mediului și către Inspectoratul Econolig și sperăm că autoritățile se vor implica în soluționarea acestei probleme”, a declarat Nicolae Pascaru pentru redacția Noi.md.

Acesta a expediat în adresa redacției și mai multe imagini foto și video al gunoiștii neautorizate, menționînd faptul că, în ultima perioadă, tot mai des oamenii vin cu informații despre gunoiștile neautorizate din diferite regiuni ale țării.


”Organizata EcoDava primește foarte multe apeluri telefonice cu privire la diferite diferite gunoiști neautorizate de pe teritoriul țării. De la începutul anului noi am depistat mai multe gunoiști neautorizate din teritoriu, am scris zeci de scrisori la Ministerul Mediului și la Comisia Mediului din Parlamentul Republicii Moldova, la Inspectoratul Ecologic care au dus într-un final la stoparea unor gunoiști neautorizate. Sîntem bucuroși că tot mai mulți oameni se implică și au mai multă încredere în organizația EcoDava și sună, scriu, se implică, ajută, aduc mai multă informație cu privire la situația ecologică din țară”, a mai menționat Pascaru.

Reamintim că recent, autoritățile au anunțat că gunoiștile neautorizate din apropierea mai multor sate din Orhei și Călărași vor fi lichidate iar localnicii vor primi tomberoane pentru colectarea și sortarea deșeurilor.

Deciziile au fost luate după ce redacția Noi.md a scris despre catastrofa ecologică alarmantă constatată în mai multe localități din regiunile Călărași și Orhei în cursul unei acțiuni de monitorizare desfășurată de Fundația pentru Dezvoltare Ecologică „EcoDava”.

Astfel, atunci, EcoDava a constatat că în localitățile Lupa Recea (r. Orhei), Meleșeni, Țibirica și Parcani (r. Călărași), precum și la intrarea în orașul Călărași, gunoiștile necontrolate și depozitarea ilegală a deșeurilor au creat un peisaj descurajant și periculos pentru sănătatea publică și pentru mediul înconjurător.1
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?