Preşedintele stiri: 3607

Poluarea cu plastic este tot mai acută în R. Moldova

6 mar. 16:00   Societate
1504 0

Republica Moldova importă tot mai multe materiale plastice, iar deșeurile de plastic generate cresc exponențial.

În ultimii zece ani, cantitatea de materiale plastice folosite în Republica Moldova a înregistrat o creștere constantă de circa patru la sută anual. Pentru a aborda consecințele nocive ale poluării cu plastic, e nevoie de a crește responsabilitatea producătorilor și aplicarea principiilor economiei circulare. sînt concluzii ale unui studiu național privind deșeurile din plastic, transmite radiochisinau.

90% din deșeurile de plastic sînt depozitate în amestec cu gunoiul menajer. Printre deșeurile din plastic care ajung cel mai des la groapa comună de gunoi sînt filtrele pentru țigări produse din acetat de celuloză, PET-urile pentru băuturi, capacele din plastic pentru PET-uri, ambalajele alimentare, pungile alimentare din plastic, veselă de unică folosință.

În ultimii trei ani, se atestă o creștere a cantității de pungi biodegradabile importate în Republica Moldova, datorită noilor modificări legislative în vigoare. Totuși, potrivit autorilor studiului, trecerea la ambalaje biodegradabile nu vine cu beneficii pentru mediul înconjurător dacă nu sînt luate măsuri de colectare și reciclare corespunzătoare. Articolele din plastic „biodegradabile”, inclusiv pungile și recipientele de plastic de unică folosință, se descompun complet numai dacă sînt expuse la temperaturi ridicate prelungite de peste 50°C.

În Republica Moldova sînt autorizați 28 de operatori care au printre tipurile de activități desfășurate inclusiv gestionarea deșeurilor din plastic. Cantitatea de deșeuri din plastic colectată anual de operatorii analizați variază de la 8 tone la 2400 tone.

Studiul recomandă elaborarea unui plan național de acțiuni pentru reducerea poluării cu deșeuri de plastic și implementarea principiilor economiei circulare. Autorii sugerează reducerea și eliminarea treptată a produselor de unică folosință din plastic. Autoritățile sînt încurajate să promoveze conceptul de reutilizare, să implementeze sistemul de depozit pentru ambalajele din plastic.

1
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий