Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Particule de microplastic găsite acolo unde nu ar fi putut fi

30 mar. 01:00   Ştiinţă şi IT
4974 0

Un studiu recent publicat în revista Science of the Total Environment a dezvăluit prezența microplasticelor în eșantioanele istorice de sol, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la conservarea descoperirilor arheologice.

Cercetătorii de la Universitatea din York au descoperit microplastice în depozite de sol de peste șapte metri adîncime, datate în secolul I sau II d.Hr. și excavate în anii 1980. Acest lucru este raportat de CNN.

Descoperirea, publicată vineri, indică faptul că plasticul a pătruns chiar și în cele mai vechi descoperiri arheologice.

Studiul a descoperit 16 tipuri diferite de microplastice atît în probele de sol moderne, cît și în cele de arhivă. Microplasticele, formate în urma descompunerii materialelor plastice mai mari sau a utilizării în produse cosmetice, au fost găsite acum chiar și în cele mai vechi straturi de sol.

Profesorul și directorul de cercetare al Departamentului de Arheologie de la Universitatea din York, John Schofield, subliniază importanța acestei descoperiri pentru arheologie. El remarcă faptul că depozite arheologice despre care se credea anterior că sînt imaculate s-au dovedit a fi contaminate cu plastic, ceea ce ar putea amenința valoarea științifică și conservarea descoperirilor. Experții avertizează că microplasticele pot altera chimia solului și pot introduce elemente care favorizează descompunerea resturilor organice. Acest lucru poate fi deosebit de dăunător pentru descoperirile arheologice conservate în condiții anaerobe timp de secole.


Acest studiu evidențiază nu numai problema poluării cu plastic în mediul înconjurător, ci și impactul negativ al acesteia asupra patrimoniului cultural.

1
1
1
3
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?