Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Poleakov, despre hotarul care desparte creativitatea de scrierile de conveier (VIDEO)

20 dec. 2019,, 08:00   Societate
2877 0

Clasicul literaturii ruse, scriitorul contemporan popular, personalitatea publică, dramaturgul și publicistul, Iurii Poleakov, în cadrul ședinței clubului media ”Format-A3” care a avut loc Chișinău, a vorbit despre hotarul care desparte adevărata creativitate de scrierile de conveier, transmite Noi.md.

Răspunzînd la întrebarea corespunzătoare adresată de istoricul, specialistul în religie, orientalistul, filozoful, politologul Veaceslav Valerievici Matveev, el a menționat că, în urmă cu 15 ani, a propus, pentru a nu exista vreo neînțelegere, împărțirea în două categorii principale a celor care se ocupă cu scrierea textelor literare: în scriitori - cei care creează opere literare mai mult sau mai puțin talentate, care se încadrează în conceptul de literatură artistică și în cei care creează pur și simplu texte comerciale. El a propus ca aceștia din urmă să fie numiți proiecte personalizate editoriale - prescurtat PPE-uri.

„Pentru că noi știm că unele romane, deși există o singură fotografie pe copertă, au fost scrise de un grup de tovarăși. În cinematografie acest lucru este acceptat, deoarece cinematografia este o creație colectivă, iar literatura este individuală”, a spus Iurii Poleakov.

Potrivit acestuia, dacă e să vorbim despre PPE-uri, ele sînt create pentru producția textelor de conveier și, de fapt, pentru comerțul cu copertele.


„În general, acolo totul este aproximativ la fel, și uneori chiar apar unele confuzii, deoarece textele provin din diferite romane. Editorii mi s-au plîns, dar cititorii nu au observat acest lucru”, a subliniat clasicul viu al literaturii ruse.

„Dacă e să vorbim despre scriitori care creează literatură adevărată, aici există deja o problemă de pregătire, înțelegere a finisării lucrului tău, a nivelului artistic al creației și acesta este unul dintre marcherii talentului. Cu cît scriitorul este mai talentat, cu atît el mai exact înțelege cînd lucru este deja terminat, cînd este crud, cînd mai trebuie prelucrat și cînd - nu. Un scriitor adevărat nu va lăsa niciodată din mîini un roman neterminat. Chiar dacă va fi impus să-l lanseze, el va merge, va suferi, va cere să-i fie reîntoarsă lucrarea pentru a o termina. Dar dacă scriitorul nu este foarte capabil, el poate considera un lucru de-al său încă crud ca fiind o lucrare finită. De aceea, aici scriitorul se pedepsește pe sine însuși. Dacă lansează un lucru brut, el, în principiu, se condamnă la o jumătate de succes sau la un succes scurt sau chiar la eșec”, a spus Iurii Poleakov.

„Literatura este un lucru cumplit. Cuiva îi este dat să înțeleagă, dar cuiva nu-i este dat. Înțelegerea gradului de pregătire și originalitate a textului este o parte integrantă a talentului, una foarte importantă”, a spus el în concluzie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?