COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Platforma DA: Riscăm, în cîțiva ani, să rămînem fără "plămînii țării"

Platforma DA: Riscăm, în cîțiva ani, să rămînem fără "plămînii țării"

Platforma DA cere să fie ratificat Acordul de împrumut predestinat gestionării proiectelor de deșeuri solide.

Doar astfel, autoritățile locale vor putea asigura locuitorilor un aspect îngrijit al comunităților, se arată înt-o declarație a platformei.

"Fără a respecta ierarhia deșeurilor care constă în activități de prevenire, colectare, transport, tratare, reciclare, valorificare energetică și depozitare, nu vom reuși să scăpăm de cele aproximativ 2000 de gunoiști stihinice, precum și de cele 1600 terenuri contaminate cu pesticide. Cu ce sînt umplute, în mare parte, aceste gropi? Cu ambalaje! Sute și de diverse tipuri. Ele ar putea să fie reîntoarse în circuit, economisindu-se astfel resurse importante, însă, prin contaminare cu deșeuri biologice, ambalajele se pierd, generînd doar levigat care contribuie direct la dispariția rîulețelor noastre precum cel de la Țînțăreni", a declarat deputata Inga Grigoriu în contextul marcării Zilei Mondiale a Mediului.


O altă problemă îngrijorătoare este că pădurile se fură ca-n codru, atenționează deputata. Astfel, doar 13% din teritoriul R. Moldova a mai rămas acoperit cu vegetație forestieră.

"Cu asemenea atitudine, neglijență și înțelegeri de cartel, riscăm în cîțiva ani să rămînem fără plămînii țării. Această primăvară a venit cu mai multe necazuri, inclusiv și cu o secetă de proporții, de care nu am avut mai mulți ani la rînd. Cu pămînturi roditoare cîndva, vom ajunge să importăm cereale, fructe și legume", spunea deputata.

Ea s-a pronnțat pentru majorarea amenzilor și a îndemnat populația să planteze cît mai mulți copaci, în vederea ocrotirii mediului înconjurător.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load