COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 363 110(+659)   TRATAȚI 348 276      DECESE 9141(+22)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3020

Pictorul Anatol Danilişin a vernisat expoziţia „Cîntece cu gura închisă”

15 oct. 19:00   Afiș
1435 0

O călătorie fascinantă în spaţiu şi timp, în galaxii şi lumi misterioase şi pline de culoare, de asta pot avea parte vizitatorii expoziţiei lui Anatol Danilişin.

„Vorbind despre expoziţie, eu îi zic 60+1, pentru că din cauza pandemiei nu am reuşit anul trecut să vernisez o expoziţie care era planificată, dar iată că, în sfîrşit, s-a realizat visul să fac o expoziţie pe care o consider aniversară”, a spus artistul plastic, transmite Noi.md cu referire la trm.md.

„Expoziţia surprinde, în primul rînd, prin titlul său „Cîntece cu gura închisă". Este un celebru vers din creaţia lui Tudor Arghezi. Şi ceea ce sugerează Anatol este că, atunci cînd sîntem în pandemie, trebuie să ne deschidem larg, larg ochii sufletului pentru ca sînt mai degrabă nişte peisaje interioare, peisaje metafizice, sînt nişte lumi abstracte extraordinar de frumoase. Cred că este un mare pictor”, a menţionat poetul Emilian Galaicu-Păun.„Anume m-am gandit la perioada asta de pandemie să fac aşa o expoziţie, „Cîntece cu gura închisă” pentru că vorbesc de la sine pînzele mele. sînt cîntece în culori, sînt cîntece din ultima perioada”, a mai adăugat artistul plastic Anatol Danilişin.

„O deosebit de frumoasă expoziţie, desigur. Se încadrează în filiera abstracţiei lirice pe care o exersează deja de mai multe decenii. Sesizăm în tablourile acestui plastician şi alura coloristică a peisajului moldav, îl vedem profund meditativ cu valori destul de largi asupra aspectelor filosofice a înţelegerii lumii", a remarcat criticul de artă Constantin Spînu.

„Expoziţiile lui Anatol Danilişin sînt întotdeauna aşteptate cu interes. Şi asta deoarece Anatol Danilişin este cel mai abstract poet din pictura Republicii Moldova. Ai impresia că Anatol intenţionat renunţă la culorile sumbre şi vine cu aceste lucrări care parcă luminează din interior”, a explicat preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, Dumitru Bolboceanu.

„Talentul lui Danilişin se vede din energia pe care o emană lucrările lui. Ele te încălzesc, ele îţi povestesc despre ce a vrut pictorul sa ne comunice”, a spus vizitatoarea Corina Fusu.

„Anatol Danilişin este un maestru al spectrului culorilor, deci, dintr-o culoare el poate să scoată mai multe nuanţe. Unele tablouri ar părea ca un experiment, dar sînt nişte experimente foarte reuşite”, a spus artistul plastic Florentin Leancă.

La vernisaj a fost lansat Albumul „Anatol Danilişin”, ultima lucrare realizata de bunul său prieten, regretatul scriitor Ioan Mînăscurtă.

Ambii s-au înţeles de minune, la armonia culorilor s-a adăugat armonia prieteniei lor. Este una dintre lucrările fundamentale care-l reprezinta pe Anatol Danilişin graţie unui alt artist, scriitor Ioan Mînăscurtă”, a menţionat poetul şi traducătorul Leo Butnaru.

Expoziţia „Cîntece cu gura închisă" şi albumul apărut cu sprijinul Ministerului Culturii şi Primăriei Chişinău a fost vernisată la Centrul expoziţional „Constantin Brîncuşi”.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X