COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Pe timp de carantină, florile de primăvară se usucă în sere şi pe cîmpuri

Pe timp de carantină, florile de primăvară se usucă în sere şi pe cîmpuri

Florile de primăvară se usucă în sere şi pe câmpuri. Starea de carantină i-a afectat şi pe crescătorii acestor plante, care nu au unde le vinde după ce le-au îngrijit o iarnă întreagă, scrie publika.md.

Mica Olandă de la Bardar suferă şi ea. Unii fermieri de acolo au fost nevoiţi să lăse florile să se usuce sau le oferă gratuit.

Gheorghe Luchiţa din satul Bardar, raionul Ialoveni, creşte flori de zeci de ani, dar spune că este pentru prima dată când trece prin asemenea criză. Adevăratele pierderi le va simţi la toamnă, susţine fermierul. Dacă pe cele din sere le-a lăsat să se usuce sau le-a mai dat gratuit, atunci cu cele din câmp situaţia este mai complicată.


"Florile de câmp noi le creştem mai mult pentru bulbi, pierderile ne aşteptăm să fie în toamnă deja. Din cauză că oamenii şi-au revăzut priorităţile. Dacă până la criză s-ar fi cumpărat 100 de bulbi, acum, aceeaşi persoană poate să cumpere doar cinci", a spus crescătorul de flori, Gheorghe Luchiţa.

Lalelele şi narcisele de pe cele două hectare ale fermierului nu au putut bucura ochii şi inimile oamenilor. Dacă anii trecuţi, în această perioadă, la Bardar, veneau zeci de vizitatori să facă poze sau să cumpere flori, atunci în această primăvară, doar o mică parte au fost livrate la un preţ minim.

"Florile celelalte noi le-am donat deja, la instituţiile publice, ca să nu se piardă în zadar. Vânzările acum sunt problematice, deşi la mine se mai menţine activitatea, ca şi în restul economiei, de fapt", a menționat crescătorul de flori, Gheorghe Luchiţa.

În satul Bardar mai sunt şi alţi aproape 20 de crescători de flori.

Şi doi bătrânei din orăşelul Sângera, municipiul Chişinău au rămas în acest an fără cea mai importantă sursă de venit. Din cauza pandemiei, aceştia nu au unde îşi vinde lalelele şi narcisele pe care le cresc în grădină. Pozele au fost făcute de un amator, care a spus că orice doritor îi poate găsi la numărul de telefon 061 00 96 80, pentru o comandă.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load