Criza energetică stiri: 1563
Cutremure stiri: 275

Pe terenul "casei cu bătrîni la geam" se desfășoară lucrări de construcție. Ce spun autoritățile

27 sep. 15:30   Societate
1526 0

Vestita casă cu „bătrînii la geam”, din centrul Chișinăului, ar fi fost demolată ilegal. Proprietarul deține doar autorizație de reconstrucție, nu și de demolare, iar Agenția pentru Supraveghere Tehnică a cerut anterior sistarea lucrărilor, afirmă unii consilieri municipali.

De partea cealaltă, constructorul spune că acuzațiile sînt nefondate.

Clădirea albastră, pe care toată lumea o știa că are „bătrîni la geam”, de la intersecția străzilor Vasile Alecsandri și 31 August, era o casă individuală, datată de la sfîrșitul secolului al XIX-lea. Aceasta era inclusă în Registrul monumentelor locale, transmite jurnaltv.md.

Zinaida Popa, vicepreședinte, fracțiunea PAS din CMC: "Ceea ce este interesant este că anume Ivan Ceban, cel care umbla cu ridicarea gardurilor, anume el a votat în Consiliul Municipal, pe cînd era consilier, să fie exclusă din Registrul monumentelor istorice anume această casă."

După aceasta, Consiliul Național al Monumentelor a emis o autorizație de reconstrucție pentru clădire, dar aceasta a fost ștearsă de pe fața pămîntului. În iulie curent, Ministerul Culturii a solicitat inspectarea șantierului și verificării corespunderii lucrărilor executate, conform documentației de urbanism.


Dumitru Ivanov, consilier PAS în CMC: "AST a constatat că are loc o demolare ilegală, fără a avea vreo autorizație de demolare, care este prevăzută expres în legea 163 art. 1 alin. 2 și nu s-a respectat documentația de urbanism. S-a constatat că construcția e abuzivă în zonă protejată, ceea ce e o încălcare flagrantă."

Astfel, Agenția pentru Supraveghere Tehnică a solicitat sistarea lucrărilor de construcție.

Zinaida Popa, vicepreședinte, fracțiunea PAS din CMC: "Cum oare peste noapte poate să dispară o casă de locuit sau o construcție? Cum de fapt reconstruirea unei clădiri este egală cu demolarea și de fapt de cînd demolarea reprezintă reconstrucția unui obiect?"

Lucrările continuă însă. Scheletul clădirii este aproape gata. Proprietarul afirmă că acuzațiile celor de la PAS sînt niște aberații.

Alexandru Sava, proprietarul clădirii: "- S-au făcut lucrări legale de consolidare și alte lucrări necesare pentru o reconstrucție. - Cum a fost posibilă demolarea totală a clădirii, dacă Dvs. ați avut doar certificat de reconstrucție a clădirii? - Reconstrucția presupune implementarea tuturor măsurilor pentru a deservi această clădire conform tuturor normativelor, adică o exploatare durabilă."

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав