X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ce trebuie să faceți dacă vreți să ridicați o construcție

27 sep. 2022,, 07:43   Societate
4033 0

Aveți mare grijă atunci cînd vă apucați să ridicați o construcție. Fie că e vorba despre o anexă, un garaj sau - cu atît mai mult - o casă.

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți, este să obțineți o autorizație. Este sfatul juriștilor. Mai ales că, de un an, legea interzice autorizarea post factum a construcțiilor ilegale. Cel mai frecvent ajung în astfel de situații oamenii de la sate, care, după ce locuiesc decenii într-o casă, se pomenesc că, în acte, aceasta nu le aparține. Cu un astfel de caz s-au confruntat și juriștii de la Centrul de Justiție Socială „Echitate". Vedeți întreaga poveste în continuare- un material din campania „Pentru o justiție sănătoasă”, notează Noi.md cu referire la tv8.

Vasile Ciobanu a primit acum cîțiva ani un lot de casă din partea primăriei din satul Bălășești, raionul Criuleni. Bărbatul spune că a strîns bănuț cu bănuț, a luat credit și a reușit în cîțiva ani să ridice casa. Abia după asta a aflat însă că avea nevoie de autorizație înainte de a începe construcția. Bărbatul recunoaște n-a bănuit că încalcă legea, iar acum nu știe ce să facă.

„Noi după ce am primit lotul de casă ni s-a dat din primărie un act și am început să construim. Am ridicat casa fără autorizație, sau cum îi spune. Din primăria nu ni s-a dat nimic și nimeni nu ne-a spus nimic, nu ne-a sfătuit nimeni”.

Acum bărbatul nu poate înregistra casa la Cadastru și, respectiv, nu se poate conecta la energie electrică și gaz. Mai mult, familia trăiește într-o continuă frică, deoarece în orice moment autoritățile ar putea decide demolarea casei. Asta prevede legea în cazul locuințelor construite fără autorizație:


„Am muncit la casa ceea, am intrat în împrumuturi, credite, am împrumutat. Cu chiu cu vai ne-am descurcat.
-Acum există riscul să rămîneți fără ea?
-Da,așa după cum am auzit. Eu am trei copii și am ridicat casa asta și nu vreau ca acum cineva să-și bată joc de munca mea”.

În căutarea unei soluții, bărbatul s-a adresat Centrului de Justiție Socială „Echitate", care oferă consultanță gratuită cetățenilor vulnerabili. După analizarea întregului cadrul legal în acest domeniu, echipa Centrului a constatat că legea nu prevede pîrghii de soluționare în astfel de cazuri. Asta deși oamenii se adresează foarte des cu solicitarea de a-și revendica dreptul de proprietatea în cazul construcțiilor neautorizate.

„Atîta timp cît astăzi nu ai o autorizație, dar casa este deja construită, deja pîrghii legale de a legaliza casa nu există. Asta o spunem noi ca experți din toată analiza legislației pe care am văzut-o”.

Jurista spune că pînă acum un an cei care ridicau imobile fără autorizație mai aveau o șansă să-și perfecteze ulterior actele. Pentru asta era nevoie ca o comisie de experți să evalueze imobilul. Problema e că acest procedeu genera foarte multe acte de corupție, iar de curînd a fost lichidat. Experta crede însă că autoritățile ar trebui să găsească o soluție pentru a-i ajuta pe oameni. Mai ales că, de foarte multe ori, aceștia construiesc neautorizat din neștiință.

Experții Centrului „Echitate” au avut o ședință și cu directorul Agenției Supraveghere Tehnică, instituția responsabilă de acest aspect. Reprezentanții Agenției au confirmat că deocamdată soluții pentru această problemă nu există. În speranța că se poate găsi o soluție, președinta Centrului juridic a făcut un demers în acest sens pe numele secretarului de stat în domeniul Construcțiilor și urbanism.

„Sau ar trebui să există o amnistiere a acestor oameni care n-au știut și mai departe să informeze oamenii masiv. Dar ceea ce a fost și sînt mulți ani la mijloc trebuie cumva să fie găsită o soluție, evident nu putem obliga oamenii să demoleze construcțiile”.

Cu o situație similară se confruntă familia Dima, din satul Slobozia Dușca. După ce a îngrijit o bătrînă, care nu avea soț și copii, cuplul a ajuns la etapa cînd trebuia să-și revendice dreptul de proprietate asupra casei, în care a locuit bătrîna, și care le-a fost promisă. Problema e că femeia n-a făcut un testament, iar după decesul acesteia familia Dima a locuit mai bine de 20 de ani în casa ei, fără însă să aibă și un drept oficial asupra locuinței. Și dacă două decenii această situație nu i-a afectat, atunci cînd au vrut să-și conecteze casa la rețeaua de gaze, și-au înțeles greșeala. Ei au fost refuzați pe motiv că nu figurează în calitate de proprietari. Deși au încercat să-și facă dreptate, apelînd la un avocat, aceștia n-au reușit nimic:

„Am umblat la avocat, la mai multe și nu reușeam să dăm de capăt. După asta familia a reușit să facă actele ca să nu rămînem pe drumuri”.

Cazul a fost soluționat, prin judecată, doar după implicarea Centrului de Justiție Socială „Echitate". Juristul centrului a spune că a fost un caz destul de complicat.

„Cazul dat a fost rezolvat prin considerentul că persoana a trăit mai mult de 10 ani, aproape 20 de ani acolo. A posedat bunul, a achitat taxele la primărie, noi toate actele le-am anexat la cerere. Acolo este o listă de acte anexate pentru ca să convingi instanța ca să emită o hotărîre pozitivă pentru a avea dreptul de proprietate prin uzucapiune”.

Centrul de Justiție Socială „Echitate" oferă ajutor și asistență juridică gratuită populațiie vulnerabile din raioanele Criuleni și Dubăsari. Acest material este realizat în cadrul „Campaniei Naționale pentru o Justiție Sănătoasă”.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?