Opinie: Evoluţia conflictului ruso-ucrainean nu promite nimic bun Moldovei

Opinie: Evoluţia conflictului ruso-ucrainean nu promite nimic bun Moldovei

Dezvoltarea conflictului dintre Rusia și Ucraina nu promite nimic bun pentru Moldova. Este o opinie exprimată în cadrul unui comentariu pentru eNews.md de către istoricul, politologul, ex-deputatul Parlamentului Republicii Moldova, Zurab TODUA.

„Ucraina încearcă să găsească modalități de a se răzbuna cumva pe Rusia pentru umilirea sa din 2014. Nu are prea multe posibilităţi pentru a face acest lucru. Acum intenționează să se retragă din Tratatul de prietenie, cooperare și parteneriat, semnat în 1997. Cel mai probabil Kievul  va „ucide ", potrivit ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei, Pavel Klimkin, toate sau aproape toate cele 375 de acorduri și tratate în vigoare cu Rusia, tot ce va putea, indiferent de pierderile financiare și economice", a spus Todua.

"Pentru Moldova, Rusia rămîne să fie cel mai important partener comercial și economic, iar evoluţia conflictului dintre Rusia și Ucraina nu promite nimic bun pentru Moldova. Prin Ucraina trec toate căile de tranzit, prin care Moldova primește mărfuri din Rusia și trimite acolo produsele sale. Rău de tot ne va fi dacă se va ajunge la introducerea regimului de vize, la încetarea totală sau parțială a comunicării feroviare și rutiere și la închiderea frontierelor. În acest caz pierderile economice și financiare enorme pentru Moldova sînt inevitabile", a declarat politologul.

Vă amintim că Rada Supremă a aprobat decizia președintelui Ucrainei Petro Poroșenko privind nereînnoirea Tratatului de prietenie și cooperare cu Rusia. Documentul va fi reziliat de la 1 aprilie, 2019. În susţinerea acestei decizii au votat 277 de deputați, şi doar 20 au votat împotrivă. 
 

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load