Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Societatea civilă: Ţara noastră are nevoie de o politică echilibrată

30 noi. 2018,, 16:20   Politică
2884 2

Declaraţia șefului reprezentanței TASS din Moldova, Valeri Demideţchi, care spune că Moldova are nevoie de neutralitate, pentru că se află în „beciul cu praf de puşcă” al Europei, a fost apreciată de reprezentanţii societăţii civile, care au adăugat că în aceste momente cînd, în Ucraina este anunţată stare de război, ţara noastră are nevoie de o politică echilibrată.

„Valeriu Demideţchi nu a spus nimic nou. În aprilie 2016, Parlamentul Republicii Moldova a făcut o declaraţie privind inviolabilitatea suveranităţii, independenţei şi neutralităţii statului. E uşor să înţelegi că aderarea la NATO sau la oricare altă structură militară poate crea probleme pe teritoriul ţării. Viziunea mea este că noi avem nevoie de o clasă politică care să trateze în cel mai serios mod problema dată şi să spună că Republica Moldova este şi va fi şi, indiferent de preferinţele noastre geopolitice, noi nu intrăm în niciun bloc militar, noi sîntem orientaţi spre rezolvarea conflictului transnistrean şi reintegrarea ţării şi sîntem orientaţi spre relansarea economiei moldoveneşti prin stabilirea relaţiilor strîns economice şi cu estul, şi cu vestul, noi avem nevoie de o politică echilibrată”, a declarat Dumitru Roibu.

Pe de altă parte, preşedintele Mișcării Naționale "Voievod", Nicolae Pascaru, spune că, în această situaţie, cînd în apropiere de Republica Moldova a fost anunţată stare de război, ţara noastră trebuie să-şi unească eforturile pentru a-şi păstra neutralitatea, care ne va ajuta să ieşim cu succes din orice problemă.

"În situaţia în care în Ucraina este anunţată stare de război, RM are nevoie de nişte garanţii internaţionale, că se va ameliora această situaţie paşnic pe teritoriul nostru. Trebuie să menţinem un statut al păcii, unul neutru, noi nu trebuie să ne implicăm cu ţările vecine în diferite altercaţii sau în diferite exerciţii militare. Armatele puternice, cum ar fi cea a Ucrainei sau a NATO sau a Rusiei pot fi un pericol foarte mare pentru noi şi dacă noi credem că asta nu ne priveşte, atunci trebuie să ne aducem aminte că aproape de RM este un război adevărat. Noi trebuie să întărim mai mult neutralitatea şi categoric să nu participăm la diferite exerciţii militare. Moldova dacă nu are o armată puternică, trebuie să aibă o armată de dilplomaţi iscusiţi şi puternici care trebuie să facă orice ca poporul să trăiacă fericit şi să nu aibă războaie pe teritoriu, pentru că o zi de război duce la pierderea unui an în economia ţării", a declarat Nicolae Pascaru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?