X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Opinie: Cînd iei un manual de istorie în mîini, te îngrozești

8 mai. 2018,, 12:50   Societate
4147 6

Sîntem mîndri de trecutul nostru, victoria părinților și bunicilor noștri asupra fascismului, nimeni nu ne poate lipsi de memoria istorică, în ciuda politicii active bine determinate ale Occidentului.

Cu toate acestea, este extrem de important să continuăm a spune adevărul despre evenimentele care au avut loc, despre curajul și eroismul poporului sovietic și victoria acestuia în Marele Război pentru Apărarea Patriei tinerei generații, în special celor care au fost născuți în perioada destrămării Uniunii Sovietice și după ea, deoarece în lupta geopolitică se depun eforturi enorme pentru a distruge memoria istorică și a falsifica istoria.

Acest fapt a fost menționat de către istoricul, membrul Comitetului Național de Coordonare „Biruința”, membru al Comitetului Executiv al Uniunii Ofițerilor din Moldova Boris Șapovalov, în cadrul emisiunii „Mecanismul de acțiune” cu Elena Levițchi-Pahomova de pe postul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md.

El a mărturisit că este îngrijorat de faptul că anii`90 au fost o perioadă de inconștiență totală în raport cu evenimentele legate de Marele Război pentru Apărarea Patriei, această tragedie teribilă pentru viața poporului, care a răpit 27 de milioane de vieți omenești, inclusiv viețile a 18 milioane de civili.

Boris Șapovalov a declarat că pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice practic nu a existat nicio familie care nu a suferit de pe urma Marelui Război pentru Apărarea Patriei, deoarece cineva a fost ucis, cineva a fost rănit, cineva s-a implicat în frontul de muncă sau a făcut parte dintr-un detașament de partizani, cineva a fost în spatele frontului și a muncit în trei schimburi, cineva a suferit de foame etc.

„Ulterior a avut loc o reconsiderare a evenimentelor, după care început o năvală intensă, o rusofobie puternică, a început lupta geopolitică între principalii actori politici mondiali, odată cu un atac puternic masiv asupra celui mai prețios lucru pe care l-a avut orice om sovietic, în primul rînd, asupra mîndriei legate de victoria asupra fascismului”, a spus el.


„Am supraviețuit, iar tații și bunicii noștri au cîștigat în acel război teribil. Și iată că atunci cînd guvernarea din țară, nu toată, dar unele cercuri de laputere, atunci cînd asupra oamenilor a început să fie exercitată o influență puternică de propagandă, aceasta s-a confruntat cu un val de indignare din sens opus, cu un val de unire. Pentru că este josnic să atentezi la mormintele părinților, fapt ce a provocat o reacție umană naturală de a se ridica în apărare, au apărut diferite acțiuni”, a specificat membrul Comitetului Național de Coordonare „Biruința”.

El a menționat că acțiunea „Panglica Sf. Gheorghe” a devenit un puternic simbol unificator și, începînd cu 2005, ea se desfășoară în aproape 100 de țări din întreaga lume. Acțiunea „Regimentul nemuritor” este organizată cu succes de cîțiva ani, fiind înființat Comitetul Internațional al acestuia. Acțiunea se desfășoară, de asemenea, în SUA, Israel, care în anul trecut a declarat ziua de 9 Mai drept sărbătoare națională.

„Acestea sînt ecourile acelor momente care ne fac să ne consolidăm, să ne unim, să fim mîndri de trecutul nostru. De aceea, la 9 mai ne amintim de cei căzuți, mergem să-i vizităm la Memorialul gloriei militare, iar pentru noi este o sărbătoare, pentru că este Ziua Victoriei, pentru că am supraviețuit în acel război”, a subliniat Boris Șapovalov.

El a menționat importanța combaterii tentativelor Occidentului de a falsifica istoria, specificînd că, în principal, ținta este războiul și ortodoxia, deoarece acestea sînt „momente care ne unesc, puncte de ancorare”.

Istoricul moldovean a citat drept exemplu activitatea unuia dintre oponenții săi, istoricul american, profesor la Universitatea Yale Timothy Snyder, care a lucrat toată viața pe granturile oferite de Departamentul de Stat al SUA, a scris peste 10 de cărți, obiectivul lui fiind de a arăta regimul sîngeros al lui Stalin, regimul sîngeros al lui Hitler, și a pune semnul de egalitate între ele.

„Pe bani publici este realizată o politică bine determinată. În 2015 el a scris ultima sa carte, „Tărîmul morții. Europa între Hitler și Stalin”, care a fost publicată în Ucraina în limba rusă, avînd un tiraj de 10 mii de exemplare, și distribuită pe întreg teritoriul fostei Uniuni Sovietice prin intermediul Ambasadei SUA. Iată cum lucrează ei pentru a distruge memoria noastră istorică, pentru a șterge totul din memorie”, a subliniat Boris Șapovalov.

„Acest lucru nu poate fi șters din memoria mea, și nici din memoria voastră. Încă 10-15 ani se va menține generația care a crescut pe istoriile părinților și bunicilor, ea este încă cît de cît fermă. Toate aceste lucruri sînt destinate generației care are sub 30 de ani, celor care s-au născut în timpul prăbușirii Uniunii Sovietice și după ce noi am devenit independenți și suverani”, a spus istoricul.

Potrivit lui, atunci cînd ei în mînă un manual de istorie din Moldova, te îngrozești.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?