X 

Numărul autorizațiilor în construcții a scăzut

1 feb. 00:00   Societate
2277 0

În anul trecut, au fost eliberate 3394 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale și nerezidențiale, cifra fiind în scădere cu 17,6% față de anul precedent. Datele au fost prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS), transmite Moldpres.

În municipiul Chișinău, în 2022 au fost eliberate cu 572 de autorizații pentru construirea clădirilor rezidențiale mai puțin, ceea ce semnifică o descreștere cu 33,8%. Totodată, în plan regional a scăzut numărul autorizațiilor și în regiunile de nord și centru ale țării, dar și în UTA Gagauz-Yeri. Creșteri nesemnificative au fost atestate doar în regiunea de sud a țării, acolo unde anul trecut au fost eliberate cu patru autorizații de construcții mai mult.

Potrivit BNS, în anul 2022, numărul autorizațiilor de construire eliberate pentru clădiri în mediul urban a scăzut cu 37,6%, iar în mediul rural a crescut cu 11,2%, față de anul precedent.

Solicitat de agenție, jurnalistul economic Vlad Bercu a declarat că reducerea numărului autorizațiilor de construcție este determinată în particular de criza economică, scumpirea materialelor de construcție și scăderea cererii la apartamente în condițiile unei rate ridicate a inflației, care afectează veniturile populației. „Este firesc să scadă numărul autorizațiilor, întrucît ne confruntăm cu o criză, iar populația are grijă mai mult de economiile sale sau de a-și menține afacerile, decît de a dezvolta noi proiecte investiționale. Totodată, inflația este enormă și cred că mai puțini se gîndesc la cumpărarea unui imobil”, a opinat jurnalistul economic Vlad Bercu.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?