COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 826 262  INFECTAȚI  313 849(+1407)   TRATAȚI 294 229     DECESE 7172 (+34)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2946
Puterea stiri: 6729

Moldovenii vor plăti mai mult pentru produsele alimentare

15 sep. 10:44   Societate
2319 4

Un nou val de scumpiri a venit peste Moldova. Carnea costă cu 10 lei mai mult, prețul legumelor și fructelor s-a majorat în medie cu 5-15 lei, iar în unele localități a crescut cel al pîinii, transmite Noi.md cu referire la orheitv.md.

Aceste majorări vin pe fundalul unei creșteri rapide și zilnice a prețului pentru combustibili. Experții avertizează că acesta este doar începutul, iar cetățenii urmează să strîngă cureaua și mai mult.

Dacă acum o lună prețul unui kg de carne varia de la 65 la 75 de lei, astăzi produsul poate fi cumpărat cu 85 de lei. Baconul și slănina nu sînt cu mult mai ieftine și ajung să coste la Piața Centrală peste 65 de lei per kg.

„Scump, iată am cumpărat niște oase, dar ce să facem? Așa trăim, așa mîncăm”.

„Vom mînca legume. Totul este prea scump”.


Dezamăgire, însă! Și prețurile pentru legume și fructe au explodat. Piersicile, de exemplu, se vînd cu un preț de 15-25 de lei kilogramul, în funcție de calitate și soi.

Castraveții – de la 10 la 25 de lei, cartofii ajung să coste 15 lei, iar morcovii – în medie 10 lei. Cumpărătorii sînt extrem de nemulțumiți.

„Degradează țara noastră, prețurile cresc ca pe drojdii. Nu există niciun control. Este greșit să completeze bugetul de stat din buzunarele oamenilor”.

„Firește, roșiile s-au scumpit. Prețurile la pere sînt în general uluitoare. Costă 20-25 de lei. Mere, la fel, toți spun că recolta din acest an este mare, merele sînt aruncate în cîmp, dar prețul lor iată, 8-10 lei”.

„Uleiul, făina. În general, prețurile cresc în fiecare zi. Cum vom trăi? Este foarte greu”.

În plus, în unele raioane ale țării se scumpește pîinea. Zilele trecute la Căușeni, prețul produsului a crescut cu pînă la 50 de bani. Aceeași situație se atestă la Bălți și Soroca. Deși, potrivit experților, anul acesta avem o recoltă record de cereale – 1,5 milioane de tone.

Specialiștii spun că majorarea prețurilor la produsele alimentare este rezultatul crizei economice care a început în timpul pandemiei.

Gheorghe Costandachi, expert economic: „Creșterea prețurilor a început din ianuarie și continua pînă acum. În medie, se atestă o majorare ce pornește de la 35% și ajunge pînă la 100 de procente. În unele cazuri, cu 250%. Prețurile nu vor mai da înapoi, nu va exista stabilizarea lor”.

Expertul mai spune că pe lîngă produsele alimentare, ar putea crește prețul locuințelor, dar și al celor pentru utilități, iar următorul val de scumpiri este așteptat deja la sfîrșitul acestei luni.0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽